Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:02 07 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două hotărâri de Consiliu Local, anulate în primă instanţă Parcul de Miniaturi din Tăbăcărie, în pericol. Date din proiect

ro

04 Jul, 2018 00:00 1206 Marime text
Marilena Mircioi, judecător al Tribunalului Constanţa, a anulat, în primă instanţă, la solicitarea Asociaţiei „Constanţa Altfel“, două hotărâri de Consiliu Local Municipal - 334/12.10.2017 şi 335/12.10.2017 - referitoare la amenajarea obiectivului de investiţii „Joint Romania-Bulgaria Cultural and Historical Heritage - Miniature Park“ - Parcul de Miniaturi din parcul Tăbăcărie.
 
Conform datelor oficiale, instanţa a anulat HCLM nr. 334/12.10.2017 privind aprobarea indicatorilor tehnico- economici aferenţi obiectivului de investiţii „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical Heritage-Miniature Park“ în faza documentaţiei tehnico-economice (studiu de fezabilitate, documentaţie pentru obţinerea avizelor). De asemenea, a fost anulată şi HCLM nr. 335/12.10.2017 privind aprobarea plăţii contribuţiei ce îi revine Municipiului Constanţa din costurile eligibile aferente proiectului „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical Heritage Miniature Park“.
 
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. 
 
Amintim că, aproape de finele lunii octombrie 2017, Consiliul Local Municipal s-a întrunit în şedinţă extraordinară pentru a aproba proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical Heritage - Miniature Park“ în faza documentaţiei tehnico-economice (studiu de fezabilitate, documentaţie pentru obţinerea avizelor) şi proiectul de hotărâre privind aprobarea contribuţiei proprii aferente proiectului „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical Heritage - Miniature Park“.
 
Potrivit expunerii de motive, scopul realizării investiţiei este îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului cultural şi istoric prin crearea unui parc de agrement cu expoziţii de miniaturi în parcul Tăbăcărie, cu un efect puternic în sectorul turistic, dar şi în rândul constănţenilor, fiind singurul parc tematic de acest tip în regiunea transfrontalieră, întins pe o suprafaţă de 19.322,00 mp.
 
În municipiul, potrivit raportului de specialitate, acest spaţiu poate fi dezvoltat în parcul Tăbăcărie, care oferă toate condiţiile necesare construirii unui astfel de parc tematic, atât din punctul de vedere al poziţionării lui (fiind accesibil transportului public), cât şi al întinderii.
 
„Crearea unui parc de miniaturi, unde vor fi reprezentate la scară redusă cele mai importante obiective atât din judeţul Constanţa, cât şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria, punându-se accent în primul rând pe cele care aparţin patrimoniului cultural şi istoric din cele două ţări din zona transfrontalieră, România şi Bulgaria, va creşte interesul turiştilor români şi străini pentru municipiul Constanţa, cât şi pentru partenerul bulgar“, se mai arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectele de hotărâre.
 
Proiectul propune amenajarea unui parc ce poate oferi turiştilor români, străini şi, nu în ultimul rând, locuitorilor judeţului Constanţa posibilitatea vizitării într-un timp relativ scurt a unor construcţii cu valoare istorică în miniatură. În cadrul proiectului, vor fi selectate construcţiile cu importanţă istorică deosebită din judeţul Constanţa, cât şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria aflate în patrimoniul UNESCO sau clădiri aflate pe lista monumentelor istorice protejate de lege.
 
Suprafaţa maxima construită, reprezentând suprafaţa construcţiei, a aleilor exterioare, a platformelor şi a iazului artificial, va fi de 10% din suprafaţa terenului amenajat, 1.932 mp. Construcţiile vor fi realizate din materiale uşoare, demontabile, transportabile, ce nu vor necesita o adâncime de fundare mai mare de 90 cm de la cota terenului natural.
 
În cadrul proiectului, se propune transformarea municipiului Constanţa într-o destinaţie turistică de calitate, bazată pe patrimoniul natural cultural, care să corespundă standardelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte aceste servicii.
 
Valoarea investiţiei, prezentate în devizul general realizat conform HG 907/2016, este: total investiţie: 4.211.637,23 de lei fătă TVA, adică 5.004.505,65 de lei (TVA inclus), respectiv 1.088.148,90 de euro (TVA inclus). Pentru valorile prezentate în moneda euro, s-a folosit un curs de schimb de 4,5991 de lei/euro, conform cursului de referinţă din 27 septembrie 2017. Cofinanţarea Municipiului Constanţa este de 2% din valoarea proiectului.
 

Citeşte şi:

 
Asociaţia „Constanţa Altfel“ susţine că sesizarea penală este inevitabilă în cazul Parcului de Miniaturi din Tăbăcărie

 
UPDATE. Şedinţă de îndată la CLM. Primarul Făgădău repune pe ordinea de zi controversatul proiect al Parcului de Miniaturi pe care municipalitatea vrea să-l amenajeze în parcul Tăbăcărie din Constanţa! (galerie foto)

 
Consiliul Local Municipal, chemat în instanţă de un constănţean. Este vizat parcul de miniaturi din parcul Tăbăcărie

 
Parcul de miniaturi. USR Constanţa a depus 4.000 de semnături, a organizat două proteste şi a iniţiat mai multe acţiuni în instanţă! (document)

 
După USR Constanţa Asociaţiile „Verde Urban“ şi „Constanţa Altfel“ au atacat în instanţă hotărârile Consiliului Local care vizează parcul de miniaturi din Tăbăcărie
 
Alţi constănţeni au semnat pentru acţiunea „Salvaţi Parcul Tăbăcărie”

 
Protestele vor continua Sute de constănţeni au semnat petiţia împotriva amplasării miniaturilor în parcul Tăbăcărie (galerie foto)

 
USR Constanţa, plângere prealabilă împotriva hotărârilor Consiliului Local Protest pe amplasamentul viitorului parc de miniaturi (document)

 
UPDATE Imagini de la eveniment Protest pentru protejarea parcului Tăbăcărie (galerie foto + video)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii