Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:54 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dupa razboi, veteranii revin cu marsuri de protest in strada

ro

20 Sep, 2003 00:00 740 Marime text

Statul da cu o mana si cu cealalta ia inapoi

Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi - Filiala Judeteana Constanta va trimite luni un protest Parlamentului Romaniei, in care isi arata nemultumirea pentru impozitarea de catre stat a terenurilor acordate pentru faptele deosebite de arme in timpul luptelor de pe front * Ei spun, in documentul care va ajunge pe masa alesilor, ca impozitarea se face pentru ceva care de fapt nu exista, pentru ca autoritatile locale i-au improprietarit doar pe hartie, terenurile dintre Cumpana si Constanta fiind lucrate de altcineva, nu de adevaratii proprietari * In acelasi protest se mai arata ca Ministerul Sanatatii a dispus ca medicii de familie sa nu mai elibereze retete gratuite daca solicitantii, veterani sau sotiile acestora, nu prezinta adeverinte ca au nu au alte venituri, in conditiile in care acestia abia se mai tin pe picioare si nu pot sta ore intregi la cozile imense create la aceste institutii * Generalul de flotila de aviatie Constantin Gheorghe ne-a declarat ca veteranii sunt amenintati ca li se pune sechestru pe bunuri in caz ca refuza sa achite impozitul respectiv * Multi dintre cei cu care am stat de vorba pe aceasta tema ne-au declarat ca vor iesi in strada si vor ramane acolo tot cam cat au stat in transee, daca nu mai mult, la nevoie, pana li se va face dreptate

In evidentele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi - Filiala Constanta erau, la infiintare, peste 15.000 de veterani, dintre care in prezent mai sunt in viata aproape noua mii. Aproape sase mii sunt sotii de veterani si circa cinci mii de veterani. La mai mult de 12 ani de cand s-au constituit in asociatie, drepturile lor sunt grosolan incalcate, desi legislatia in vigoare este de partea lor. Pentru ca nu si-au gasit dreptatea, veteranii apeleaza in ultima instanta la Parlamentul Romaniei, cel care a aprobat legile dupa care au fost improprietariti si care le-au acordat o serie de drepturi.Luni, pe masa parlamentarilor romani va ajunge un memoriu cu un continut socant. In acesta, veteranii de razboi aduc la cunostinta alesilor neamului o serie de probleme stringente, care nu mai suporta amanare. Prima problema pe lista necazurilor celor care au stat cu anii prin transee si au marsaluit de la Don la Budapesta este, asa cum ne-a declarat presedintele ANVR Constanta, generalul de flotila aeriana Constantin Gheorghe, aceea ca "masura este parca negandita si luata intr-un dispret total al organelor de finante pentru impozitarea a cinci sute de metri patrati teren pentru constructii acordat in baza Legii 44/1994 veteranilor de razboi. Un fel de recompensa pentru fapte deosebite de arme in timpul luptelor pe front. Ce deranjeaza mai tare este si modul in care organele financiare si-au propus sa duca la bun sfarsit actiunea. S-a stabilit ca inspectorii sa mearga din casa in casa, la veterani si la sotiile acestora, amenintandu-i cu sechestrul pe bunuri, dar si cu amenzi financiare in cazul in care nu achita impozitul respectiv". Veteranii, toti cu varste venerabile de-acum, nu pricep cum de zeci de intreprinderi cu mari datorii sunt iertate de stat, si ei sunt amenintati in scris sau verbal ca le vor fi scoase bunurile la vanzare pentru achitarea impozitelor respective. "Pentru cei cu mijloace financiare mici, ca ale noastre, aproape trei milioane cat este impozitul pentru cei cinci sute de metri patrati de teren este foarte mult, mai ales ca loturile in discutie sunt acordate doar pe hartie, ele fiind folosite de altcineva decat de veterani. Unii dintre veterani nu au putut sa intre in posesie chiar daca atat politia cat si angajatii primariei au incercat sa-i puna in drepturi", ne-a mai spus generalul Gheorghe.

Fara tratamente si retete gratuite

Acesta nu este singurul necaz al veteranilor. "Medicii de familie nu mai elibereaza retete gratuite daca solicitantii nu prezinta adeverinte de la Directia de Impozite si Taxe ca nu au alte venituri. Or, este imposibil ca oameni care abia se tin pe picioare sa stea la cozi pentru astfel de hartii, care de fapt nu au nimic cu ceea ce ar trebui sa faca medicii, fiind totodata si greu de presupus ca la o astfel de varsta mai avem si alte venituri", ne-a mai spus Gheorghe. O alta problema stringenta cu care se confrunta veteranii este aceea a transportului in comun, operatorii particulari refuzand sa-i ia pe veterani, ba mai mult, unii chiar ii umilesc pe acestia, dandu-i pe branci jos. Veteranii cu care am vorbit ne-au mai declarat ca, daca nu li se va face dreptate si vor fi in continuare sicanati cu astfel de probleme, vor iesi in strada, unde vor ramane tot atat cat au stat in transee, iar daca va fi nevoie, chiar si mai mult.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii