Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:54 27 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Direcţia Generală de Evidenţă a Populaţiei Constanţa, anunţ important pentru cei aflaţi în străinătate

ro

06 Dec, 2019 14:11 2168 Marime text
Direcţia Generală de Evidenţă a Populaţiei Constanţa vă aduce la cunoştinţă următoarele:
         
Dacă ești cetățean român, te afli în străinătate și ai nevoie de eliberarea unei noi cărţi de identitate, poţi obţine acest act fără a mai veni în ţară. Ai nevoie doar de o procură specială, obţinută de la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din statul respectiv.

Procura se poate face pe numele unei rude sau a altei persoane de încredere din România, care va face demersurile necesare în locul solicitantului, la serviciul de evidență a populației.

Solicitarea se poate face cu 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
         
Autentificarea procurii este scutită de la plata taxelor consulare. Procurile vor fi semnate de solicitant la sediul oficiului consular al României, în prezenţa consulului.
 
Procura trebuie să aibă aplicată fotografia solicitantului şi să fie certificată cu timbrul sec al misiunii diplomatice sau oficiului consular respectiv; la procură se ataşează o fotografie identică cu cea care a fost aplicată pe aceasta (mărimea 3 x 4 cm având la bază o bandă albă de 7 mm).
         
În cuprinsul procurii speciale trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost eliberată, respectiv depunerea Cererii pentru eliberarea actului de identitate şi/sau ridicarea actului de identitate și motivul sau motivele, pentru care se solicită eliberarea unui nou act de identitate (ex: expirare, schimbare nume, pierdere, deteriorare, schimbare domiciliu – se indică adresa exactă la care își schimbă domiciliul solicitantul etc).
         
Preluarea imaginii necesare în procesul de producere şi eliberare a cărţii de identitate se realizează prin scanarea fotografiei ataşate la procura specială.
                  

Pentru eliberarea procurii speciale sunt necesare:

- act de identitateromânescvalabil (paşaport, titlu de călătoriesau carte/buletin de identitate);
- 5 fotografii color identiceşi de dată recent, mărimea 3 x 4 cm având la bază o bandăalbă de 7 mm;
- cunoaşterea datelor de identificare ale persoanei împuternicite: serie şi numărul cărţii de identitate, data eliberării şi autoritatea emitentă, adresă, CNP, data şi locul naşterii.         

Pe lânga documentele mai sus menționate, împuternicitul va prezenta în România și următoarele documente ale solicitantului:
Actul de identitate şi cartea de alegător - pentru a fi predate;   
Certificatul de naştere, original şi copie; 
Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor, original şi copie; 
Hotărârea de divorţ definitivă şi irevocabilă, după caz, original şi copie; 
Certificatul de deces al soţului/ soţiei decedat/ decedate, în cazul soţului supravieţuitor, original şicopie;    
g)  Certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original şi copie; 
h)  Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă, original şi copie; 

Chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate - 7 lei. 
         
Cererea, procura specială și documentele necesare eliberării actului de identitate, se depun de către persoana împuternicită la serviciul de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu al solicitantului.
 
Termenul de soluţionare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este de până la 30 de zile de la data înregistrării cererii la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor.
 
Atenție! Depunerea cererii şi a documentelor necesare pentru eliberarea primului act de identitate nu se poate realiza în baza unei procuri speciale.

Ti-a placut articolul?

Comentarii