Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Reținuți pentru trafic de minori, în mai multe județe din țară

ro

19 Sep, 2019 20:40 1742 Marime text
La data de 19.09.2019 procurorii DIICOT-B.T.Giurgiu au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui Ş. F. M., Ș. P., Ș. A.-D., Ș. M. A., M. M. D. şi T. A. I., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori.

La data de 12.09.2019, organele de urmărire penală au fost sesizate de către o persoană cu privire la faptul că fiica sa, în vârstă de 15 ani, elevă în clasa a noua la un liceu din municipiul din Giurgiu, ar putea fi victima infracțiunii de trafic de minori, în sensul că ar putea fi exploatată sexual prin practicarea prostituției, în scopul obținerii unor foloase materiale, de către membrii unei familii din municipiul Giurgiu.

Din datele deținute, coroborate cu rezultatul verificărilor și investigațiilor efectuate, a rezultat faptul că un număr de șase persoane au constituit un grup infracțional organizat creat pe relații de familie, în vederea obținerii unor sume importante de bani prin identificarea, recrutarea, racolarea și ulterior exploatarea sexuală prin practicarea prostituției, a unor minore, inclusiv a minorei în vârstă de 15 ani, atât pe raza municipiului Giurgiu cât și pe raza municipiului București și a altor județe.

Totodată în cauză au rezultat indicii cu privire la faptul că persoanele ar fi procurat minorei, prin activități ilegale, o carte de identitate prin care să ateste că aceasta este majoră, cu scopul de a o transporta ilegal în afara României, pentru practicarea prostituției intr-una din țările europene.

În urma actelor de urmărire efectuate până în prezent s-a stabilit faptul că, de la începutul anului 2019, minora a manifestat un comportament necorespunzător, lipsind de la cursuri, întorcându-se la locuința familiei la ore târzii, culminând cu plecări voluntare de la locuință pentru perioade de timp îndelungate. În această perioadă, minora nu a solicitat mamei sale sume de bani pentru uz personal, ba mai mult aceasta afișa o ținută elegantă și un aspect fizic îmbunătățit.

Pentru aceste motive mama sa a sesizat dispariția fiicei sale în cursul lunii martie 2019, acesta fiind găsită de organele de poliție și reîncredințată familiei.

În același context, ca urmare a faptului că în cursul zilei de 10.09.2019, minora a venit la locuința familiei și după ce și-a luat mai multe obiecte vestimentare a plecat fără a oferi alte amănunte, la data de 13.09.2019, mama minorei a sesizat organele de poliție din cadrul Poliției Municipiului Giurgiu cu privire la dispariția fiicei sale.

Activitățile de căutare efectuate de către polițiști în vederea localizării și stabilirii situației minorei, inclusiv contactarea telefonică a minorei pe terminalul mobil indicat de mamă ca fiind utilizat de către fiica sa, au condus la crearea unei stări de alarmare în rândul membrilor grupului, astfel că aceștia, pentru a evita descoperirea activităților infracționale desfășurate au decis să o transporte pe minoră în municipiul Giurgiu, acesta aflându-se într-o altă localitate din România, unde existau indicii că practica prostituția sub coordonarea liderului grupului.

În acest sens, în noaptea de 13/14.09.2019 doi dintre membrii grupului s-au deplasat cu un autoturism în municipiul București, în zona Gării Obor, de unde au preluat-o și transportat-o în municipiul Giurgiu pe minoră care se afla împreună cu liderul grupului.

Ca urmare a datelor obținute, în dimineața zilei de 14.09.2019, orele 06.35, un echipaj din cadrul Biroului Rutier – Poliția Municipiului Giurgiu a identificat și oprit în trafic un autoturism, care se deplasa pe DN 5 din direcția București – Giurgiu.

În autoturism au fost identificate trei persoane printre care și minora.

Având în vedere faptul că minora figura urmărită național, fiind sesizată ca persoană dispăruta, a fost luată măsura conducerii autoturismului și a persoanelor depistate la sediul Poliției Municipiului Giurgiu, ulterior minora fiind încredinţată mamei sale.

Ca urmare a controlului efectuat, în autoturism au fost descoperite mai multe cartele SIM, precum și mai multe prezervative.

Mai mult ca urmare a verificărilor efectuate a rezultat faptul că în data de 13.09.2019, doi dintre suspecţi au transportat din municipiul București în municipiul Giurgiu cu un autoturism, o altă tânără care se întorcea din Craiova.

Tânăra a fost identificată ca fiind o persoană de sex feminin, în vârstă de 22 ani, persoană care în perioada minoratului a fost de asemenea sesizată ca fiind dispărută în mai multe rânduri.

În data de 18.09.2019 a fost identificată o a doua parte vătămată minoră,în vârstă de 16 ani, din declaraţia căreia a rezultat faptul că a fost racolată, cazată şi obligată la practicarea prostituţiei de către membrii grupului precum şi faptul că la locuinţa acestora se mai află în prezent un număr de trei minore.

La data de 18.09.2019 procurorii DIICOT-B.T.Giurgiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu au efectuat patru percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Giurgiu şi Bacău, în urma descinderilor fiind găsite patru minore care se aflau în locaţiile respective.

„În cursul zilei de mâine inculpații vor fi prezentaţi Tribunalului Giurgiu cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.”, transmite DIICOT.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, brigăzilor de combatere a criminalității organizate din Craiova și Bacău, precum și al jandarmilor.

DIICOT face precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Sursă foto: Poliția Română

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii