Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:54 21 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Digul primariei, secret militar pentru Taran

ro

10 Oct, 2009 02:42 2162 Marime text

cap_3.jpgDupă ce în ediţia anterioară a cotidianului nostru anunţam că primăria este pe cale să dea aproape un miliard de lei vechi pentru achiziţionarea unui dig mobil pentru prevenirea inundaţiilor, ieri am aflat care sunt zonele din municipiu cele mai predispuse fenomenului.

În loc să se pregătească de iarnă, autorităţile locale achiziţionează echipamente pentru precipitaţii de vară. Până la sfârşitul lunii octombrie, autoritatea contractantă va atribui contractul firmei care va îndeplini toate condiţiile contractuale, urmând ca aproape de 1 decembrie, firma să trimită la sediul primăriei obiectul care face achiziţia.

Un asemenea dig mobil se află în custodia Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" de ceva vreme, fiind folosit la inundaţiile de la începutul verii, din zona Faleză Nord, când mai multe case de pe strada Dragoslavelor au fost inundate. După modelul celor de la ISU, încercând să găsească o modalitate de a preveni inundarea zonelor cele mai predispuse din municipiu, autoritatea contractantă, în speţă Primăria, s-a gândit că ar fi bine să-şi achiziţioneze şi ei un asemenea „paravan" împotriva ploilor. Mai mult, se pare că ideea cumpărării acestuia a aparţinut comandorului Ştefan Taran, de la Inspectoratul de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Constanţa. Contactat pentru a ne da detalii în legătură cu zonele cele mai predispuse din oraş pentru inundaţii şi pentru care s-a gândit cumpărarea unui asemenea dig, inspectorul-şef a refuzat să ne dea vreo informaţie, invocând faptul că în prealabil trebuie să aibă acordul viceprimarului Gabi Stan - şeful Comandamentului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, ori să facem o adresă către autoritatea locală. Adresă la care, ca şi până acum, de altfel, să primim un răspuns, dacă suntem norocoşi, peste 30 de zile.

taran_stefan.jpgMinim o oră să umpli cu apă digul mobil

Din alte surse din cadrul primăriei, la fel de oficiale precum Ştefan Taran, am aflat că respectivul dig ar putea fi folosit pe mai multe străzi din KM 4-5 - Pandurului, Speranţei, Liliacului, în KM 5 - pe străzile Vârful cu Dor, Şoseaua din Viile Noi, în Palas - pe străzile Ialomiţei, Trotuş, Sasu Abrud, intrarea Retezat. De pe harta zonelor predispuse inundaţiilor mai fac parte I.C. Brătianu, zona Delfinariu, Dacia, intersecţia Alexandru Lăpuşneanu cu Soveja şi Tomis cu Soveja, dar şi cu Primăverii. În privinţa locului unde ar putea fi amplasat digul mobil, în cazul în care în mai multe zone din cele amintite mai sus s-ar produce dezastre naturale, ni s-a adus la cunoştinţă că acesta va fi amplasat în zona care ar putea fi afectată cel mai mult. Cât despre modalitatea în care va fi identificată această zonă, se pare că există un raport unde este specificat care sunt zonele de urgenţă I. Cu alte cuvinte, digul mobil ar putea fi de folos doar unei anumite comunităţi din municipiu, locuitori de pe străzile înregistrate la urgenţă de gradul I în caz de inundaţii, celelalte rămânând, ca şi până acum, în acelaşi pericol. Pericolul nu trece nici măcar pentru zona privilegiată, care va beneficia de digul mobil, cu atât mai mult cu cât timpul necesar umplerii acestuia pentru a respinge apa este de minim o oră.

{mos_ri:Stefan Taran}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii