Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:47 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dascalii se pregatesc de proteste

ro

14 Feb, 2005 00:00 918 Marime text

Greva din invatamant a devenit iminenta

Sindicalistii sustin ca guvernantii incalca legile tarii, deoarece majorarea salariilor trebuie facuta pentru toti bugetarii, nu doar pentru o parte dintre ei * In plus, ei califica eliminarea cadrelor didactice de la majorarile salariale prevazute pentru 2005, drept o masura abuziva si discriminatorie * Cadrele didactice au cerut presedintelui tarii sa intervina in medierea conflictului de munca aparut cu actualul Guvern * Totodata, sindicalistii au transmis un memoriu si Avocatului Poporului, in care au semnalat ca a fost incalcat un drept fundamental prevazut in Constitutia Romaniei, acela privind egalitatea

Sindicatele din invatamantul preuniversitar se pregatesc de actiuni de protest din cauza eliminarii personalului didactic de la majorarile si indexarile salariale anuntate pentru acest an de catre actualul Guvern. Astfel, sindicalistii au declarat ca actualii guvernanti incalca legile tarii deoarece majorarea salariilor trebuie facuta pentru toti bugetarii, nu doar pentru o parte dintre ei. Ei au mai precizat ca, zilele trecute, sindicalistii SLSIP, afiliati la Federatia Educatiei Nationale din intreaga tara au avut o intalnire cu ministrul secretar de stat din cadrul MEC, Adrian Gorun, in cadrul careia s-a abordat si problema referitoare la neacordarea indexarii de 12% prevazuta de fostul Guvern Adrian Nastase. In acest sens, ne-au marturisit membrii de sindicat constanteni, cadrele didactice din toata tara doresc solutionarea acestei probleme pentru a nu se ajunge la actiuni de protest. De asemenea, ei califica eliminarea cadrelor didactice de la majorarile salariale prevazute pentru 2005 drept o masura abuziva si discriminatorie. "Este pentru prima data in ultimii 15 ani cand guvernantii fac o asemenea discriminare intre aceeasi categorie, respectiv bugetarii", ne-au declarat cativa profesori. Ei au mai spus ca sindicalistii poarta negocieri cu reprezentantii Ministerului si ai Guvernului pentru a fi inclusi si profesorii la majorarile salariale pe acest an. Se pare ca in cazul esuarii negocierilor, pana la mijlocul lunii martie vor avea loc consultari cu sindicalistii, pentru a se stabili formele de protest, care pot merge pana la greva generala, precum si momentul declansarii lor. In privinta acordarii acestor majorari trei confederatii sindicale, FSLI, "Spiru Haret" si "Alma Mater" s-au adresat printr-o scrisoare deschisa presedintelui tarii, Traian Basescu. Acestea au cerut presedintelui tarii sa intervina in medierea conflictului de munca aparut cu actualul Guvern. In plus, sindicalistii au transmis un memoriu si Avocatului Poporului, in care au afirmat ca Guvernul prin refuzul sau a incalcat un drept fundamental prevazut in Constitutia Romaniei, acela privind egalitatea. Ca urmare, sindicalistii acorda termen de o luna de zile pentru ca guvernantii sa revina asupra declaratiilor si intentiilor pe care le-au avut. De partea cealalta, premierul Tariceanu a declarat recent ca "normele didactice sunt extrem de lejere" si ca, in perioada urmatoare, va analiza aceasta problema. Sindicalistii din invatamantul preuniversitar constantean opineaza insa, ca marirea normei didactice ar reprezenta o masura cu grave consecinte asupra intregului sistem de invatamant. In prezent, norma didactica este de opt ore pe zi, la fel ca in tarile Uniunii Europene.

Salarii de mizerie, cerinte europene

Dupa ani petrecuti pe bancile scolilor si ale institutiilor de invatamant superior, tinerii absolventi care se apleaca spre meseria de profesor intra in valtoarea vietii cu un salariu care nu depaseste, in prezent, 5,4 milioane lei. Urmeaza apoi examenul de definitivat, obligatoriu pentru a putea profesa in continuare ca titular, iar dupa sase ani de vechime in invatamant, tinerii profesori sustin un examen dificil pentru obtinerea gradului II profesional. Abia atunci salariul creste, dar nu semnificativ. Tot in prezent, un profesor care a obtinut gradul II este remunerat cu aproximativ 5,7 milioane lei. Mai "fericiti" sunt profesorii care, dupa inca trei ani, reusesc sa promoveze si examenul pentru gradul I si castiga lunar circa zece milioane lei.Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean, ultima majorare salariala de care au beneficiat cadrele didactice a avut loc la sfarsitul anului trecut, iar de la inceputul acestui an...nimic. Nici macar obisnuita indexare. Singura masura care a avut efecte si asupra salariilor profesorilor, printr-o majorare de 150.000-200.000 lei, a fost introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor, de 16%. Pe de alta parte, insa, reprezentantii Guvernului au gasit o "noua metoda de combatere a evaziunii fiscale", aceea de a introduce obligativitatea declararii si impozitarii veniturilor obtinute de dascali de pe urma meditatiilor. Astfel, acestia vor fi nevoiti sa se constituie in asociatii familiale sau SRL-uri, urmand sa elibereze chitante si facturi in schimbul sumelor incasate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii