Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:29 20 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa colectează deşeuri selectiv (galerie foto)

ro

26 Sep, 2019 09:07 1405 Marime text
Campania „Constanța colectează selectiv“ prin care Primăria Municipiului Constanța invită constănțenii să conștientizeze obligațiile pe care le avem cu toții pentru păstrarea unui mediu curat și sănătos continuă.
 
Zona pilot vizată este cartierul Faleză Nord, unde angajații Serviciului Igienă Publică împart pliante locuitorilor, lipesc afișe la scările de bloc și informează localnicii despre modificările legislative și despre obligațiile pe care le au cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor și depozitarea lor în platformele special amenajate.
 
Mai exact, constănțenii trebuie să știe că legislația în domeniu s-a modificat și, începând de la 1 iulie 2019, toată România trebuie să colecteze deșeurile selectiv pe patru fracții astfel:
• plastic/metal
• hârtie/carton
• sticlă
• deșeuri menajere/amestecate
 
Este interzisă amestecarea deșeurilor, abandonarea și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.
 
În plus, OG 74/2018 impune aplicarea sistemului de plată numit „Plătește pentru cât arunci", motiv pentru care, în curând, constănțenii care nu vor colecta selectiv deșeurile, dacă vor depăși o anumită cantitate de gunoi vor fi taxați extra.
 
Dacă nu respectăm aceste prevederi, atât autoritățile, cât și cetățenii vor plăti taxe suplimentare pentru colectarea incorectă a deșeurilor din gospodării.
 

Începând din această săptămână a fost suplimentat numărul mașinilor care colectează deșeurile reciclabile, astfel că deșeurile reciclabile sunt colectate separat față de cele menajere în toate zonele orașului.
 
Chiar dacă toți constănțenii cărora li s-a explicat faptul că deșeurile trebuie colectate selectiv au spus că știu și că au început deja să facă acest lucru, multe dintre tomberoanele platformelor pentru colectare selectivă sunt goale, iar lângă acestea sunt depozitate pungi cu deșeuri.
 
Există persoane, și nu puține, care nici nu se mai deranjează să coboare din mașină aruncând gunoiul din mers în apropierea platformelor.
 
În schimb, reproșează mizeria de pe străzi și faptul că zona modulelor de colectare a deșeurilor se transformă în focar de infecție.
 
Prin urmare, Primăria Constanţa aminteşte constănțenilor care sunt surprinși că aruncă deșeurile în alte locuri decât în cele special amenajate că riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 400-800 lei pentru persoanele fizice și între 500-1.000 lei pentru persoanele juridice.

Sursă foto: Primăria Municipiului Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii