Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:48 01 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandamentul Sezon Estival 2020 Ce au depistat inspectorii în unităţile alimentare de pe litoral

ro

04 Aug, 2020 18:23 786 Marime text
  • Controale în unităţile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. 
Seria controalelor în unităţile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – a continuat şi în săptămâna 27.07.2020 – 02.08.2020.

Astfel, medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020, au verificat 221 de unități respectiv 82 de restaurante, 3 pizzerii, 24 de  unităţi tip fast – food, 7 braserii, 15 unităţi de tip bufet, 26 de baruri, 5 snack-baruri, 9 rulote, 2 pensiuni, 33 de magazine alimentare, 8  laboratoare de cofetărie/patiserie, 3 tonete, 1 mijloc de transport și 2 gelaterii.

În urma acestor controale s-au constatat deficiențe cu privire la:
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • depozitarea ouălor în condiţii necorespunzătoare;
  • depozitarea, alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 67 de unități, respectiv  27 de restaurante, 12 unități tip fast – food, 5 unități tip bufet, 1 pizzerie, 2 rulote, 7 magazine alimentare, 4 baruri, 2 snack-baruri, 3 braserii, 2 laboratoare cofetărie/patiserie, 1 mijloc de transport auto și 1 stand de produse alimentare au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 496.000 de lei.

În perioada mai sus menționată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 88 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Au fost emise 5 Ordonanțe de suspendare temporară a activității pentru 2 unități de tip fast food,  1 restaurant, 1 rulotă, 1 magazin alimentar, precum și 1 Ordonanță privind încetarea activității pentru 1 braserie.

A.N.S.V.S.A., prin intermediul D.S.V.S.A. Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului A.N.S.V.S.A.: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Unităţile aflate pe Litoralul românesc sunt supravegheate şi verificate permanent de medicii veterinari oficiali din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020.

Ti-a placut articolul?

Comentarii