Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:18 03 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Clădire de 30 metri în locul fostului hotel Continental? Nu sună deloc bine! PUZ-ul este în dezbatere publică. Ce obiecțiuni a formulat societatea civilă! (documente)

ro

11 May, 2020 00:00 2504 Marime text


Până pe 11 mai a.c. este în dezbatere publică o solicitare a unui investitor de aprobare a unui PUZ în vederea construirii unui imobil pe locul unde în trecut s-a aflat fostul hotel Continental, (așa cum este cunoscut publicului larg), clădire demolată în anul 2000, vezi secțiunea „documente”.

Asociația Verde Urban a trimis propriul punct de vedere pe adresa primăriei Constanța în legătură cu acest proiect imobiliar.
“Pentru a respecta realitatea istorică, pe suprafața respectivă de teren au existat, de-a lungul timpului, mai multe corpuri de clădire, originalul hotel Continental fiind dezafectat după al doilea război mondial.
Cert este ca niciodată nu a existat în acel loc un imobil cu regim de înălțime mai mare de P+4-5.
În esență, noi suntem de părere că, în actualele condiții caracterizate de aglomerare excesivă, lipsă a locurilor de parcare și a spațiilor verzi, terenului respectiv i-ar fi stat mult mai bine să fie liber, verde, plantat. Ne-am obișnuit, recunoaștem, cu senzația de spațiu dată de respectiva intersecție centrală a bulevardelor Tomis și Ferdinand.
Printre altele, problema principală pe care am pus-o în discuția elaboratorului proiectului a fost aceea că, prin această propunere de PUZ se solicită permisiunea construirii unui imobil de 30 de metri înălțime, fără a se indica și numărul de etaje. Or, vă spunem noi: 30 de metri înseamnă P+8 iar, dacă mai punem și cei 20% din oficiu, de la final, ajungem la P+9. Și asta, într-o zonă în care este practic imposibil să parchezi o mașină.
Nu sună bine deloc. Dacă ar fi să se construiască, noi cerem ca măcar să se respecte specificul arhitectural al zonei (și, de ce nu, al vechiului Hotel Continental) iar regimul de înălțime să fie unul în concordanță cu cel al clădirilor din zonă.
În final, ne întrebăm dacă este normal, pana la urma, să se construiască o clădire de birouri cu 9 etaje într-un areal considerat din punct de vedere urbanistic nucleu istoric al orașului (chiar așa este denumită zona - ZRCP1a – Subzona centrală suprapusă peste nucleul istoric), când astfel de imobile și-ar avea locul din punct de vedere urbanistic într-o alta zonă, destinată în mod specific activităților economice”, susțin reprezentanții Asociației Verde Urban.
În vara anului trecut, Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei Constanţa a analizat solicitarea SC Financiere les Lumieres SRL de emitere a avizului de oportunitate elaborare PUZ - reglementare teren bulevardul Ferdinand nr. 20. Scopul documentaţiei a constat în modificarea reglementărilor urbanistice aprobate pentru amplasamentul situat pe bulevardul Ferdinand nr. 20, imobil identificat prin numărul cadastral 234729, intabulat în cartea funciară cu numărul 234729. Având în vedere prevederile Legii 350 /2001, se va studia unitar şi coroborat o zonă mult mai mare ce va face studiul documentaţiei de urbanism şi va fi delimitată astfel: la nord - strada Cuza Vodă; la sud - bulevardul Ferdinand; la vest - strada Răscoalei 1907; la est - bulevardul Tomis.
Prin Planul Urbanistic Zonal urma să stabilească reglementări cu privire la: regimul de construire, funcţiunea amplasamentului, înălţimea maximă admisă, procentul de ocupare a terenului (POT), retragerea clădirilor faţă de aliniament şi distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei. Zona propusă spre studiu prezintă o suprafaţă totală de aproximativ 0m82 hectare.
Imobilul ce a generat PUZ-ul este proprietatea privată a firmei Financiere les Lumieres SRL, conform contractului de vânzare-cumpărare din data de 15.05.2018: teren intravilan, categoria curţi-construcţii, în suprafaţă de 788,847 mp (suprafaţă rezultată din acte). La formularea propunerilor au stat: certificatul de urbanism nr. 2087 din 18.06.2019; Planul Urbanistic General al Municipiului Constanţa, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Constanţa nr. 653 din 25.11.1999, a cărui valabilitate a fost prelungită prin HCL nr.429 din 31.10.2018; Ghidul privind metodologia şi conţinutul-cadru al PUZ-ului aprobat de MLPAT cu Ordinul nr. 176/N/16 august 2000.
Terenul ce a generat documentaţia face parte din intravilanul municipiului Constanţa, fiind situat în zona centrală a oraşului, la intersecţia dintre bulevardele Tomis şi Ferdinand, artere de importanţă municipală. Terenul ce a generat documentaţia dispune de deschidere la strada Răscoalei 1907 şi la bulevardul Ferdinand. Terenul se situează în apropierea zonei de coastă, plaja Modern şi la scurtă distanţă de mers pe jos se ajunge în zona peninsulară, centrul istoric al municipiului.
Se menţionează faptul că, anterior, pe acest teren a existat construcţia hotelului Continental, ce şi-a desfăşurat activitatea în perioada cuprinsă între începutul anilor ’30 şi începutul anilor ’90 (când a fost demolată). Clădirea a fost construită în stil Art Deco, cu un regim de înălţime de P+5 etaje, fiind reprezentativă la nivelul oraşului. Conform certificatului de urbanism nr.2087 din 18.06.2019, terenul se încadrează în zona protejată ZR1 – zona peninsulară şi zona comercială centrală, clasare conform Listei monumentelor istorice anexă la Ordinul 2.361/2010 al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Cultural Naţional. Amplasamentul studiat face parte din intravilanul municipiului Constanţa, conform Planului Urbanistic General al Municipiului Constanţa, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 653 din 24.11.1999, a cărui valabilitate a fost prelungită prin HCL nr.327din 18.12.2015.

Ce intenţionează să facă beneficiarul investiţiei  


Beneficiarul investiţiei doreşte realizarea unei construcţii destinate funcţiunii de birouri, ce admite la parter alte activităţi compatibile cu funcţiunile din zonă, precum alimentaţie publică, servicii comerciale. Anterior, pe acest teren a fost aprobată o documentaţie tip PUD ce avea, de asemenea, ca obiectiv construirea unei clădiri de birouri. Pentru amplasamentul ce a generat documentaţia se propun: POT maxim - 80%, CUT maxim - 3,6 (creştere cu 20% a CUT-ului, conform Legii 350/2001, art. 32. alin. 7), RH maxim - 30 metri. Funcţiunile propuse sunt: birouri şi activităţi compatibile cu funcţiunile din zonă: alimentaţie publică, servicii comerciale.


 „Prin această investiţie se doreşte refacerea fondului construit anterior, într-o manieră contemporană, care să întregească frontul bulevardului Ferdinand, având în vedere faptul că, anterior, pe acest teren a existat construcţia Hotelului Continental. Hotel reprezentativ la nivelul oraşului, ce şi-a desfăşurat activitatea în perioada cuprinsă între începutul anilor ’30 şi începutul anilor ’90 (când a fost demolată). Fiind amplasat în zona centrală a oraşului, vecinătăţile terenului sunt caracterizate de funcţiuni mixte, de la locuire la funcţiuni publice de interes supramunicipal şi municipal administrative, culturale, comerţ, servicii profesionale şi personale, loisir şi turism. În consecinţă, investiţia ce a demarat documentaţia se integrează în ţesutul urban existent şi va contribui la creşterea atractivităţii zonei“, a punctat iniţiatorul PUZ-ului.

Hotelul Continental  


Se spune că în perioada interbelică (1918-1939) a fost pusă la punct construcţia unui hotel ce ulterior a cazat sute de turişti. Acest hotel se numea Continental. Hotelul Continental era compus din două clădiri lipite şi unite. Este vorba de clădirea veche cu 5 etaje, cea masivă, şi o altă clădire cu 4 etaje, asemănătoare cu un bloc comunist, care se află în partea dreaptă a pozei, pe bulevardul Tomis. Acest ultim tronson a fost construit în locul vechiului hotel Continental, originalul. Hotelul a fost demolat pentru ca în locul lui să se ridice un alt Continental. De altfel, în anii ’90 a existat şi un proiect de clădire cu 12 etaje. Din păcate, în timpul demolării a început un lung proces între urmaşi şi grupul de hoteluri Continental. Ruinele au rămas în centrul Constanţei până în anul 2000, atunci când primăria Constanţa a demolat ruinele.

Citește și:

S-a solicitat aviz pentru PUZ Ce se va ridica pe locul fostului hotel Continental din Constanţa (document)

478 de metri pătraţi în centrul Constanţei De ce nu se bat cumpărătorii pe terenul fostului Hotel Continental?

Tristul final al unei legende Terenul fostului Hotel Continental a fost scos la vânzare

Le-a rămas doar numele şi amintirea Clădiri importante din Constanţa rase de pe faţa pământului (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mihu Ana 11 May, 2020 18:52 S-au gandit daca se va incadra estetic intre cladirile vechi?