Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:50 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chiulangii, eliminati din proiectele nationale

ro

11 Oct, 2004 00:00 852 Marime text

Programul "Bani de liceu" se apropie de final

Fata de programul cu calculatoarele, de aceasta data, sunt avantajati elevii care sunt bolnavi, liceenii orfani, urmasi ai eroilor si cei care provin din mediul rural * Nu pot beneficia de acest program national de protectie sociala liceenii care au mai mult de 20 de ore de absente la discipline diferite, cei care au fost eliminati de la cursuri pe o perioada cuprinsa intre trei si cinci zile, in cazul in care au fost exmatriculati sau au nota la purtare sub sapte * Evaluarea cererilor se va face in data de 18 octombrie, urmand ca pe 27-28 octombrie sa fie afisata lista beneficiarilor

Liceenii mai au la dispozitie doar patru zile pentru a-si depune dosarele pentru a beneficia de programul national de protectie sociala "Bani de liceu", prin care se acorda un sprijin financiar in valoare de 1800.000 de lei net lunar elevilor aflati in licee si in scolile de arte si meserii, care provin din familii cu venituri modeste, respectiv familiile in care venitul pe ultimele trei luni, pe membru de familie, este de maximum 1500.000 de lei. De asemenea, acesta este un program important pentru dezvoltarea invatamantului liceal deoarece aduce o majorare considerabila a sumelor de bani acordate celor cu venituri insuficiente. Potrivit declaratiilor inspectorului scolar general, Petrica Miu, pe langa criteriile principale de venit privind eligibilitatea potentialilor beneficiari, mai exista si alte criterii de departajare subsidiare. Altfel spus, se va tine cont si de statutul juridic al elevilor, in sensul ca au prioritate orfanii, urmasii eroilor revolutiei, persoane cu anumite boli. Un al doilea criteriu este domiciliul, prioritate dandu-se celor din mediul rural, insa aceste criterii nu elimina venitul minim pe membru de familie care ramane criteriu principal, dar departajarea se face si prin luarea in calcul a acestor doua criterii subsidiare.

Avantaj, elevii saraci

Programul national de protectie sociala "Bani de liceu" se va desfasura pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma, dar si pe perioada practicii in productie. Miu a mentionat ca plata sprijinului financiar se va face prin unitatile scolare direct catre elevii beneficiari ai programului. Totodata, pentru punerea in practica a acestui program, la nivelul fiecarui liceu si al fiecarei scoli de arte si meserii va fi constituita o comisie de acordare a sprijinului financiar, desemnata de consiliul de administratie a unitatii de invatamant. In momentul de fata, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean i-a instruit pe directorii unitatilor de invatamant de pe raza judetului Constanta in ceea ce priveste programul, urmand ca de la data de 1 noiembrie acesta sa poata fi pus in aplicare. Totodata, acest tip de bursa se acorda pe baza de cerere (dosar), formulata de reprezentantul legal al elevului, inregistrata - pentru anul scolar 2004/2005 - pana la data de 15 octombrie, la unitatea de invatamant la care elevul isi desfasoara activitatea. Fata de programul cu calculatoarele, de aceasta data, sunt avantajati elevii care sunt bolnavi (cei care sufera de tuberculoza, de diabet, de insuficienta renala, astm bronsic etc.), liceenii orfani, urmasi ai eroilor si cei care provin din mediul rural si isi desfasoara activitatea in alta localitate decat cea de domiciliu. Nu pot beneficia de acest program national de protectie sociala liceenii care au mai mult de 20 de ore de absente la discipline diferite, cei care au fost eliminati de la cursuri pe o perioada cuprinsa intre trei si cinci zile, in cazul in care au fost exmatriculati sau au nota la purtare sub sapte. In plus, pot beneficia de acest program mai multi elevi dintr-o familie (in metodologie nu se face nici o precizare cu privire la faptul ca dintr-o familie poate beneficia de acest program numai un membru). De asemenea, liceenii care au dreptul la bursa sociala, pot sa isi depuna dosarul, iar in momentul in care sunt nominalizati ca fiind beneficiari ai programului pot renunta la primul ajutor in favoarea celui de-al doilea. Evaluarea cererilor se va face in data de 18 octombrie, urmand ca pe 27-28 octombrie sa fie afisata lista beneficiarilor. Eventualele contestatii se vor depune in zilele de 2-4 noiembrie, acestea fiind analizate si rezolvate la sediul Inspectoratului Scolar Judetean, de catre o comisie speciala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii