Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:46 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazinoul arata bine doar in pozele de arhiva

ro

14 Aug, 2010 00:00 4445 Marime text
pt_mat_expozitie.jpgCazinoul din Constanţa a împlinit 100 de ani, iar tencuiala căzută, geamurile sparte şi pereţii crăpaţi îi trădează vârsta, care, dealtfel, este una fragedă pentru o clădire.

Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius“ Constanţa, Muzeul Marinei Române, în parteneriat cu Agenţia de Publicitate Groove hour şi arhitectul Radu Ştefan Cornescu au organizat Expoziţia Cazinoul Constanţei la un secol de la inaugurare. Au fost prezentate documente şi fotografii deţinute de Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale şi din colecţia personală a arhitectului Radu Ştefan Cornescu referitoare la construcţia şi evoluţia acestui edificiu reprezentativ pentru oraş.

pt_mat_expozitie_2.jpg

Construcţia Cazinoului a început în anul 1903, clădirea fiind edificată pe un teren procurat din mare. Simbolul Constanţei a suferit mai multe modificări, dar şi-a păstrat stilul arhitectonic aproape unic în ţară, Art Nouveau. De-a lungul celor 100 de ani pe care i-a împlinit, Cazinoul a jucat mai multe roluri, printre care cel de spital militar, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, când a fost şi bombardat, cu toate că pe clădire era arborată crucea roşie. În acel atac au pierit 141 de soldaţi. Clădirea care a avut destinaţie de jocuri de noroc nu şi-a atins prea mult timp menirea, mai ales pentru că jocurile erau ilegale în România. Multe orchestre s-au perindat prin „viaţa“ seculară a edificiului, în timp ce clădirea din faţa Cazinoului, cunoscută astăzi ca Acvariul din Constanţa, era un renumit restaurant. După 100 de ani, la 24 de ani de la ultima renovare, clădirea arată ca după bombardamentele din timpul războiului. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii