Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aurelian Ion Preda, ultimele aplauze Artistul a fost înmormântat la Dervent. Curtea mănăstirii a devenit neîncăpătoare pentru cei prezenţi (galerie foto + video)

ro

03 Oct, 2016 00:00 10950 Marime text
 

Artistul Aurelian Ion Preda a murit marţi, 27 septembrie, într-o clinică din Austria. El suferea de mai multă vreme de o boală incurabilă. Cântăreţul a fost condus, ieri, pe ultimul drum, la Mănăstirea Dervent, din judeţul Constanţa, unde adesea cânta în strană. Sute de oameni s-au adunat în curtea mănăstirii, iar familia şi prietenii sunt distruşi după dispariţia acestuia. Cea mai afectată se pare că este fiica artistului de muzică populară.

Sute de oameni au plâns la căpătâiul lui

Aurelian Ion Preda. Curtea Mănăstirii Dervent a devenit neîncăpătoare pentru cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu solistului de muzică populară. Lumea a adus buchete de flori şi lumânări, regretând decesul prematur al artistului care de atâtea ori le-a înveselit viaţa cu melodiile sale de petrecere.
 
Printre cei prezenţi au fost numeroşi interpreţi de muzică populară: Ioana Stefanuti, Elena Carneala, Veronica Apetri, Maria Panov, Virginia Ciorogaru, Mariana Edulescu, Ion Amititeloaie, Emilia Mărinuș Măciucă, Elena Platica şi Liliana Giba. Prezent a fost şi maestrul Nicolae Botgros, care se identifica automat cu Orchestra Naţională de Muzică Populară Lăutarii.
 
Curtea lăcaşului de cult a fost plină de flori şi coroane trimise de fani ai cântăreţului de muzică populară. Drumul de la biserică la groapă a fost presărat de flori, iar locul unde îşi va avea somnul de veci a fost delimitat cu tricolorul. După sfânta liturghie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de înhumare a artistului.

Artistul ar fi ţinut boala ascunsă

Cu toate că aflase cu ceva timp în urmă că suferă de o boală incurabilă, interpretul ar fi ţinut acest lucru ascuns, pentru a nu provoca rău familiei.
 
„În urmă cu şapte ani am aflat, dar am ţinut ascuns, pentru a-mi proteja familia. Odată cu trecerea timpului, am început să mă simt din ce în ce mai rău: de la panică, la citostatice şi multă, multă suferinţă. Sunt pregătit să mor fie mâine, fie săptămâna viitoare, fie la anul sau peste 30 de ani“, declara artistul, potrivit presei naţionale, în anul 2012. 

„Atunci când va fi să pleci din această lume, vei fi în Casa Domnului, pe malul unei ape“

Aurelian a descoperit Mănăstirea Dervent în urmă cu trei ani, când şi-a visat locul de veci. Întrebat cum a ales această mănăstire, artistul a povestit cum a ajuns aici în urmă cu trei ani.
 
„De fapt, m-a ales ea pe mine şi are o poveste foarte frumoasă. În urmă cu câţiva ani, am avut o cădere foarte mare din punct de vedere medical, şi, stând într-o convalescenţă profundă, am avut un vis, deşi nu sunt sigur că a fost vis, parcă era o voce care-mi vorbea în ureche şi mă încuraja, spunându-mi aşa: «Stai liniştit, că nu vei muri! Atunci când va fi să pleci din această lume, vei fi în Casa Domnului, pe malul unei ape, într-un lăcaş de cult ce poartă nume de trecătoare». Iar primul meu duhovnic, părintele Galeriu, un om ales şi cu mult har, mi-a spus aşa: «După ce-am să plec din această lume, tu o să ai o perioadă fără duhovnic, ai să rătăceşti prin viaţă, dar ai să găseşti un duhovnic la o mănăstire, iar când ai să-l vezi mergând desculţ prin iarbă, vei şti că el este»“, a mărturisit Aurelian Ion Preda, în ultimul interviu, acordat revistei Taifasuri.
 
„Acum trei ani, am hotărât să-mi închid telefoanele de ziua mea, când am împlinit 43 de ani, şi să termin cântecul dedicat mamei mele, pentru că nu mă puteam concentra la versuri din cauza suferinţei în urma sa. Am pus filmarea cu înmormântarea mamei şi m-am inspirat din ceea ce am spus atunci. După ce am terminat, am deschis telefoanele şi m-a sunat cineva. Am răspuns, era o voce de bărbat care s-a prezentat ca fiind părintele de la Mănăstirea Dervent. Eu am înţeles Deverent, nici nu ştiam cum se pronunţă. Îşi dorea un CD cu cântecul «Pe poartă la mănăstire». I-am spus că i-l voi trimite, dar să mă sune zilele următoare. M-a sunat a doua zi, la 20.30, iar eu eram supărat cu ale mele şi i-am spus: «Puteţi să mă sunaţi altă dată? Este cam târzie ora!» Cu alte cuvinte, am părut un fiţos. Apoi, am avut remuşcări şi l-am sunat, am cerut detalii, iar când mi-a spus că mănăstirea este pe malul Dunării, am făcut imediat conexiunea cu ce mi se spusese. Era pe malul unei ape, Dervent înseamnă Trecătoare, deci totul s-a legat, chiar părintele stareţ Andrei m-a întâmpinat mergând desculţ prin iarbă şi mi-a devenit duhovnic”, a povestit artistul.
 
De când a descoperit Mănăstirea Dervent, Aurelian Ion Preda îşi petrecea aici vacanţele împreună cu fiica lui, Ana Maria Rosa.





















Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii