Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:46 25 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajaţii nu au voie să facă aprecieri legate de locul de muncă Spitalul Judeţean are un cod etic şi anticorupţie!

ro

10 Sep, 2016 00:00 6886 Marime text
Codul de conduită etică şi profesională a personalului din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sfântul Apostol Andrei” stabileşte norme de conduită etică şi profesională şi formulează principiile care trebuie respectate în relaţia cu pacientul, partenerii şi colegii.
 
Obiectivele acestui cod de conduită etică şi profesională urmăresc creşterea calităţii serviciului public, eliminarea birocraţiei şi a faptelor de corupţie prin reglementarea normelor de conduită profesională necesare realizării unor raporturi sociale şi profesionale corespunzătoare creării şi menţinerii la nivel înalt a prestigiului spitalului şi al personalului contractual, crearea unui climat de încredere şi respect reciproc între pacienţi şi personalul spitalului.

Ce au şi ce nu au voie angajaţii SCJU 

Personalul contractual are obligaţia de a apăra loialitatea prestigiului instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi de a se abţine de la orice act ori fapt care poate aduce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale spitalului. Angajaţilor contractuali le este interzis: să exprime public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea instituţiei, cu politicile şi strategiile acesteia ori cu proiectele de acte cu caracter normativ sau individual; să facă aprecieri în legătură cu litigiile aflate în curs de soluţionare şi în care instituţia are calitate de parte, dacă nu sunt abilitaţi în acest sens; să dezvăluie informaţii care nu au caracter public; să dezvăluie informaţii la care au acces în exercitarea funcţiei, dacă această dezvăluire este de natură să atragă avantaje necuvenite ori să prejudicieze imaginea sau drepturile instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea.
 
Prevederile se aplică şi după încetarea raporturilor de muncă, pentru o perioadă de doi ani, dacă dispoziţiile din legi speciale nu prevăd alte termene. Informaţiile pot fi furnizate celor interesaţi doar în condiţiile legii, se mai arată în codul de conduită etică şi profesională adoptat de SCJU.

Angajaţii spitalului nu au voie să aibă activitate politică! 

În exercitarea funcţiei deţinute, personalului contractual îi este interzis: să participe la colectarea de fonduri pentru activitatea partidelor politice; să furnizeze sprijin logistic candidaţilor la funcţii de demnitate publică; să colaboreze, atât în cadrul relaţiilor de serviciu, cât şi în afara acestora, cu persoane fizice sau juridice care fac donaţii ori sponsorizări partidelor politice; să afişeze în cadrul instituţiei însemne ori obiecte inscripţionate cu sigla sau denumirea partidelor politice ori a candidaţilor acestora. Totodată, personalul contractual are obligaţia să nu permită utilizarea numelui sau a imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale ori în scopuri electorale.

Relaţia cu pacienţii 

Angajaţii contractuali sunt obligaţi să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credinţă şi corectitudine. În relaţia cu pacienţii, personalul contractual are obligaţia să nu folosească expresii jignitoare, să nu dezvăluie aspecte ce ţin de viaţa privată şi să nu formuleze sesizări sau plângeri calomnioase. Angajaţii spitalului nu trebuie să solicite ori să accepte cadouri, servicii, favoruri, invitaţii sau orice alte avantaje care le sunt destinate lor, familiei, părinţilor, prietenilor ori persoanelor cu care au avut relaţii de afaceri sau de natură politică, care le pot influenţa imparţialitatea în exercitarea funcţiilor publice deţinute ori pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcţii.

Coordonarea şi controlul aplicării normelor de conduită etică 

Conducerea spitalului poate fi sesizată de orice persoană cu privire la încălcarea prezentului cod de conduită etică şi profesională de către angajaţii contractuali; sesizarea nu exclude verificarea de către organul disciplinar competent, potrivit legii. Angajaţii contractuali nu pot fi sancţionaţi sau prejudiciaţi în niciun fel pentru sesizarea cu bună-credinţă a organelor disciplinare competente, în condiţiile legii. Rezultatele activităţii de centralizare a sesizărilor sau a petiţiilor se consemnează într-un raport pe baza căruia conducerea SCJU va formula recomandări cu privire la modul de corectare a deficienţelor constante.

Încălcarea codului atrage răspundere disciplinară! 

Încălcarea prezentului cod atrage răspunderea disciplinară a personalului contractual, în condiţiile legii. Comisia cu atribuţii disciplinare are competenţa de a cerceta încălcarea prevederilor prezentului cod şi de a propune sancţiuni în condiţiile Legii 53/2003. În cazul în care faptele întrunesc elementele unor infracţiuni, vor fi sesizate organele de urmărire penală competente.
 
Codul a intrat deja în vigoare şi poartă semnătura managerului Cătălin Grasa, a directorului medical, Mihnea Avram, a directorului financiar-contabil, Violeta Androne, şi a directorului de îngrijiri, Cristina Asofiei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii