Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:19 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenzi de peste 520.000 de lei aplicate de inspectorii ITM Constanța în luna mai 2024

ro

07 Jun, 2024 13:18 572 Marime text
În perioada 01-31.05.2024, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat  activitatea de verificare și control   conform Programului Cadru  de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii.
 
Astfel, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă , au efectuat un  numar de 260 controale în urma cărora au sancționat  contravențional 35 de angajatatori la care au aplicat  47 sancțiuni contravenționale.
    
Din cele 47 sancțiuni contravenționale aplicate,  30 au fost sancțiuni contravenționale  cu amendă în valoare de 394.000 lei, respectiv 17 sancțiuni contravenționale cu  avertisment conform prevederilor O.G. 2/2001.

Cu ocazia controalelor efectuate  au fost identificați 5  angajatori care foloseau muncă nedeclarată , unde au fost depistate 12 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, motiv  pentru care s-au aplicat sancțiuni  contraventionale cu amendă  în valoare de 240.000 lei.

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 163 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare.

În perioada 14.05-17.05.2024 s-a desfășurat Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități în centrele comerciale în domeniul: "cultivarea plantelor pentru înmulțire" – cod CAEN 0130, ”Activități de pompe funebre și similare” – cod CAEN 9603, "comerț cu ridicata/amănuntul al florilor, plantelor semințelor, comerț cu amănuntul al animalelor de companie și al hranei pentru acestea" – cod CAEN 4776 și 4662,  ocazie cu care s-au efectuat un număr de 9 controale privind relațiile de muncă, fiind stabilită o sancțiune – avertisment și 2 măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

Deasemenea s-au  efectuat un număr de 15 controale privind securitatea și sănătatea ăn muncă, nefiind constatate neconformitati.

În perioada 29.05-01.06.2024 s-a desfășurat Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care desfășoară activități în domeniul: "Activități de jocuri de noroc și pariuri" – cod CAEN 9200, ocazie cu care s-au efectuat un număr de 7 controale, fiind stabilite 2 sancțiuni - avertismente; de asemenea, s-au stabilit 3 măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

In domeniul  securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 145 controale , în urma cărora s-au constatat 38 neconformități, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere.
S-au aplicat 38 sancțiuni contravenționale, dintre care 5 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și 33 sancțiuni contravenționale cu  amendă contravențională în  valoare totală de 135.500 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,  neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate.

In perioada 01-31 mai , au fost înregistrate un numar de 107 sesizări  ale cetățenilor,   referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a  contractelor individuale de muncă, refuzul eliberarii documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă,  neândeplimirea masurilor dispuse cu ocazia altor verificari,  nerespectarea normelor de securitate și sănătate și a condițiilor de lucru.
 
In conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se  efectua verificări și a se  formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii