Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

26 aprilie - Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

ro

26 Apr, 2022 16:18 1342 Marime text
foto cu rol ilustrativ: unsplash/ Umberto

La data de 26 aprilie este marcată, anual, Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, cu scopul de a sublinia importanţa inovaţiei şi creativităţii pentru binele comun.
 
În anul 2022, tema Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale se concentrează pe IP și Tineretul care oferă soluții inovatoare pentru un viitor mai bun – „explorăm modul în care aceste minți energice și creative conduc la schimbări pozitive”, conform un.org.

Statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au stabilit, în anul 2000, ca data de 26 aprilie, la care în 1970 a intrat în vigoare Convenţia de înfiinţare a organizaţiei, să fie ziua dedicată recunoaşterii eforturilor celor care creează prin specificul activităţii lor şi inventatorilor. Prin acest demers, se atrage atenţia asupra importanţei modului în care creativitatea şi inovaţia umană contribuie la edificarea unei lumi mai bune.
 
Proprietatea intelectuală face referire la recunoaşterea paternităţii unei anumite invenţii, creaţii sau idei şi la drepturile legale rezultate în urma activităţii intelectuale respective. Drepturile de proprietate intelectuală se împart în: drepturi de autor, care protejează creaţii literare, artistice şi ştiinţifice, şi drepturi de proprietate industrială, care includ brevete și patente. 
 
România este membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii