Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:11 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

17 noiembrie- Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematur. Iată factorii de risc care duc la o astfel de naștere

ro

17 Nov, 2021 09:09 1213 Marime text
  • Ziua Mondială a Prematurității a fost o iniţiată de Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor, în 2010, şi marcată, oficial, începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură.
Data de 17 noiembrie marchează Ziua Mondiala dedicată copiilor născuți prematur.

Anual, în România se nasc 20.000 de copii prematur. Naşterea prematură este cea care are loc cu mai mult de 3 săptămâni înainte de data estimată de naştere, deci înainte de începutul celei de-a 37-a săptămâni a sarcinii.

Conform Asociaţiei Prematurilor din România, în ţara noastră se nasc înainte de termen aproximativ 18.000 de copii, unul la fiecare 30 de minute.

Dintre aceştia, 10.000 mor, iar tragedia este că mulţi ar putea fi salvaţi, dacă ar exista dotările necesare. Complicaţiile survenite în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauza a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Ziua Mondială a Prematurității a fost o iniţiată de Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor, în 2010, şi marcată, oficial, începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură. Mai exact, scopul Zilei mondiale a prematurităţii este de a educa mamele cu privire la anumite stiluri de viaţă ce ridică probabilitatea unei naşteri premature şi de a determina găsirea resurselor financiare pentru dotarea tuturor maternităţilor cu aparatura necesară acestor copii speciali.

Potrivit site-ului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, www.who.int, aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen (înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină), iar acest număr este în creştere. Complicaţiile survenite în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauza a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. Estimările arată că aproximativ 75% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin intervenţii moderne şi rentabile. Aparatura necesară include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri.

Peste 60% dintre cazuri se înregistrează în Africa şi în Asia de Sud. În ţările sărace, aproximativ 12% dintre bebeluşi sunt născuţi prematur, faţă de 9% în ţările mai bine dezvoltate, scrie stiri.tvr.ro. 

Printre factorii de risc ce pot duce la o naştere prematură se numără: fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani.

Sursa foto: Pixabay/ Myriams-Fotos

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii