Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acţiune intitulată Thomas Alva Edison “Bulb, a Miracle“, la American Corner

ro

27 Jan, 2012 16:56 938 Marime text

   American Corner din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa organizează o activitate cu o temă din domeniul ştiinţei, un subiect de interes pentru elevii de la Liceul Teoretic “George Călinescu”, însoţiţi de doamna profesoară Camelia Dochie. Astfel, cu ocazia World Science Day, vom susţine acţiunea intitulată Thomas Alva Edison: Bulb, a Miracle, în amintirea marelui inventator şi om de afaceri american al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, temă dezbătută în data de 2 februarie 2012, începând cu ora 12, de către Alina Gălbează Buzarna, doctorand la Universitatea Ovidius.  Elevii prezenţi vor putea pune întrebări pe marginea celor două filme; primul este un film documentar biografic şi se intitulează The Story of Thomas Alva Edison, iar cel de-al doilea film documentar se numeşte Thomas Alva Edison - Lighting up the world. Elevii vor primi de la Rodica Toma, coordonator American Corner câte un hand-out, certificate de participare şi materiale informative despre Statele Unite.
   Thomas Alva Edison a fost cunoscut şi ca „Magicianul din Menlo Park”, fiind considerat cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor ştiinţifice, ajungând la 1.903 brevete. De numele lui se leagă invenţii din domeniul electricităţii - becul cu filament, telefonia, sistemul de transmisie multiplă a telegramelor, înregistrarea mecanică a sunetului (fonograful) şi cinematografia (kinetoscopul). În lumea industriei introduce noţiunea de producţie de serie. Pentru meritele sale, Academia Americană de Arte şi Știinţă îi acordă în anul 1895 "Premiul Rumford" pentru activitatea din domeniul electricităţii şi în anul 1915 "Medalia Franklin" răsplătind contribuţia sa pentru binele umanităţii. Primul său brevet de invenţie a fost obţinut pentru maşina electromagnetică de înregistrat voturi în 28 octombrie 1868.
Inventează şi experimentează în 1872 sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe acelaşi fir, două telegrame în sensuri contrare.
În anul 1877 inventeaza fonograful, primul aparat de înregistrat şi totodată de redat sunete.
În anul 1878 perfecţionează telefonul lui Alexander Graham Bell (amplifică vocea cu ajutorul curenţilor de inducţie) şi, folosind microfonul inventat de Hughes, brevetează telefonul cu bobină de inducţie şi microfon cu cărbune, căruia îi adaugă apoi soneria electrică de apel.
În anul 1879 inventează becul cu incandescenţă. iar în anul 1880 realizează prima distribuţie de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic "Columbia", prima navă iluminată electric.
În anul 1880 propune un proiect pentru folosirea tracţiunii electrice pe calea ferată.
În ziua de 4 septembrie 1882 la New York, Thomas Alva Edison punea în funcţiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraş.
În anul 1883 descoperă efectul care îi poartă numele, efectul Edison, care se referă la emisia de electroni de către metalele încălzite, cunoscut ca fenomenul de emisie termoelectrică. Descoperă acest fenomen întâmplător: introducând într-un bec cu incandescenţă o mică placă metalică observă că un galvanometru din circuit indică trecerea unui curent electric dacă placa era legată la polul pozitiv al sursei de alimentare şi rămanea la zero dacă placa era legată la polul negativ al sursei de alimentare. Nu i-a acordat vreo importanţă pe moment, dar l-a notat totuşi. Fenomenul a fost studiat şi dezvoltat ulterior de fizicianul John Ambrose Fleming, punându-se astfel bazele electronicii.
În anul 1892 inventeză un aparat de luat vederi pentru obiecte sau oameni în mişcare, care folosea o bandă de celuloid de 35 mm cu perforaţii pe margine. Primele încercari, efectuate în laborator, au fost executate cu ritmul de 15 imagini pe secundă, care pe moment nu au dat rezultate satisfăcătoare.
În anul 1894 inventează kinetoscopul, primul aparat care putea reda imagini în mişcare, cu o frecvenţă de 46 de imagini pe secundă, dar acest aparat nu permitea decât vizionarea filmului decât de o singură persoană. Aparatul folosea benzi de film perforate pe margini, unde imaginile luminate prin transparenţă puteau fi urmărite printr-o lentilă. Primul "spectacol" public a avut loc într-o sală de pe Broadway, după care aparatul a fost construit în serie şi comercializat.
În anul 1912 realizează un prototip de cinematograf sonor, combinând cinematograful propriu-zis cu fonograful. Rezultatele au fost mai mult spectaculoase decât satisfăcătoare.
În anul 1914 perfecţionează acumulatorul alcalin cu plăci de fier şi de nichel introduse în soluţie apoasă de hidroxid de potasiu sau de sodiu ca electrolit, inventat de germanul Jungner în 1901.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii