Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 100 de asociaţii de pacienţi au participat în zilele de 12-13 martie 2013 la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi

ro

13 Mar, 2013 19:38 995 Marime text
Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi din toată ţara s-au reunit pentru două zile în Bucureşti cu ocazia evenimentului “Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi”, organizat de către Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României.

Evenimentul a reprezentat o platformă de dezbatere şi analiză a problemelor pe care le întâmpină pacienţii în cadrul sistemului sanitar şi cel de protecţie socială. Alături de pacienţi la eveniment au participat reprezentanţii Guvernului Romaniei, Colegiului Medicilor din România, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Institutului National de Expertiză Medicală si Recuperare a Capacitatii de Munca, alte organizatii neguvernamentale invitate, mass-media.

Temele dezbatute in cadrul Forumului au fost: Procesul de reformă al sistemului sanitar pe înţelesul pacienţilor, Mecanisme de consultare ale asociaţiilor de pacienţi, Sistemul informatic al CNAS în relaţia cu pacientul, Accesul pacienţilor la tratament şi servicii medicale – perspective 2013-2014, Protecţia socială a pacienţilor în România, Planificare strategică şi dezvoltare instituţionala în rândul asociaţiilor de pacienţi din România, Directiva Cardul de sănătate.
In cadrul Forumului a fost lansat primul Cod Etic al organizatiilor de pacienti. „Codul etic reprezintă un set de reguli care reflectă principiile generale de conduită profesională aplicabile în relaţia cu beneficiarii şi partenerii asociației. Codul etic se bazează pe un set de valori şi norme etice fundamentale şi se referă la relaţiile între: personalul angajat, personal şi beneficiari, precum şi personal şi reprezentanţii altor instituţii şi ai societăţii civile. Noi am adoptat acest Cod etic pentru organizatiile membre COPAC, dar el este deschis pentru orice asociatie  de pacienti care doreste sa respecte acest set de reguli”, a declarant Dorica Dan, presedintele Aliantei Nationala de Boli Rare din Romania, membra COPAC.

“Traversăm o perioadă de schimbări în sistemul de sănătate, schimbări care trebuie atât înţelese de pacienţii români, dar şi adaptate nevoilor lor. Comunicarea şi consultarea între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi trebuie să fie mai prezente ca oricând în definirea politicilor care privesc pacientul.  Asociaţiile de pacienţi pot şi trebuie să informeze pacienţii, dar şi să se lupte pentru ca aceştia să beneficieze de un sistem performant de sănătate care să le asigure accesul la tratament.”, a declarat Gheorghe Tache, preşedintele COPAC.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Mecanisme de consultare între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi”, proiect  cofinanţat din  FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, codul SMIS al proiectului 40511.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) s-a înfiinţat în anul 2008 şi este cea mai reprezentativă organizaţie de pacienţi din România care luptă pentru promovarea şi apărarea drepturilor pacienţilor, reunind în rândurile ei 12 organizaţii naţionale ale pacienţilor cu afecţiuni cronice: Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Societatea de Scleroză Multiplă din România, Asociaţia Transplantaţilor din România, Alianţa Naţională de Boli Rare, Asociaţia Română de Hemofilie, Asociaţia Persoanelor cu Talasemie Majoră din România, Asociaţia Antiparkinson, Asociaţia pentru Sprijinul Pacienţilor cu Tuberculoză MDR, Asociaţia Română de Cancere Rare, Asociaţia Praeder Willi, Fundaţia Baylor Marea Neagră, Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii