Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:10 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Operele „La Traviata” de Giuseppe Verdi şi „Răpirea din Serai” de Wolfgang Amadeus Mozart vor captiva melomanii sâmbătă şi duminică, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”

ro

06 Feb, 2014 18:13 1490 Marime text
Sâmbătă, 08 februarie
Opera în 3 acte “La Traviata” de Giuseppe Verdi deschide un weekend artistic în Constanţa, sâmbătă, 08 februarie, de la ora 18.30. “La Traviata” este pe un libret de Francesco Maria Piave după Dama cu camelii de Alexandre Dumas Fiul, opera a fost prezentată în premieră absolută la teatrul La Fenice din Veneţia, la 6 martie 1853.
„La Traviata” este ultima operă din celebra trilogie populară a lui Verdi, după Rigoletto şi Trubadurul. Originalitatea majoră a acestei opere constă în primul rând în transpunerea pe scena lirică, mai tradiţională decât cea a teatrului vorbit, a unui subiect contemporan şi a unei lucrări literare contemporane. Romanul lui Dumas-fiul fusese scris la 1848, iar piesa a fost extrasă din acesta pentru a fi prezentată scenic la Paris la data de 6 februarie 1852, cu doar 13 luni înainte de prezentarea Traviatei. Pentru a menaja convenienţele, subiectul a trebuit transpus în secolul al XVIII-lea. Opera intimă îşi va afla succesul de-abia la 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneţia.
 
La Constanţa opera este pusă în scena sub bagheta maestrului dirijor GHEORGHE STANCIU de soliştii ROXANA BAGEAC, RAZVAN SARARU, IONUT PASCU Bucuresti, LUCIA MIHALACHE, BOGDAN SANDU, BOGDAN OCHESEL, MARIUS EFTIMIE, LAURENTIU SEVERIN, IONELA DUMA şi ANDREI BAICAN.
Duminică, 09 februarie
 
Activităţile culturale continuă cu opera „Răpirea din Serai”, de Wolfgang Amadeus Mozart, duminică, 09 februarie, de la ora 18.30, tot la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”. Prima sa reuşită în domeniul operei germane, opera „Răpirea din Serai”, în trei acte, este un singspiel vesel, o formă de teatru popular german ce propune text vorbit în alternanţă cu momente muzicale. Pe parcursul celor trei acte veţi fi plimbaţi prin palatul Paşei Selim, în urmărirea unei frumoase poveşti de dragoste, încununată de izbânda îndrăgostiţilor. Belmonte, un tânăr nobil spaniol, îşi salvează iubita, cu ajutorul valetului său, prizonier şi el, şi îndrăgostit de camerista Constanţei. După îndelungi încercări de a înşela vigilenţa paşei, aşteptări şi cântece de iubire, cei patru îl impresionează cu puterea dragostei lor, pe Selim Pașa, care îi iartă și le redă tuturor libertatea.
 
Opera va fi interpretată de soliştii BOGDAN OCHESEL, MIHAELA IONESCU, SMARANDA DRAGHICI, DORU IFTENE, BOGDAN SANDU şi CONSTANTIN ACSINTE. Dirijor va fi TIBERIU OPREA.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii