Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:58 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita Presedintelui Senatului Romaniei in Polonia

ro

31 Oct, 2013 13:26 940 Marime text
Președintele Senatului României, Crin Antonescu, a efectuat, în perioada 28-30 octombrie a.c., o vizită oficială în Polonia, la invitația Mareşalului Senatului polonez, domnul Bogdan Borusewicz. Vizita oficială în Republica Polonă a Preşedintelui Senatului României marchează împlinirea a 20 de ani de la semnarea ”Tratatului privind relațiile prietenești și cooperarea dintre România și Republica Polonă”.

Agenda vizitei oficiale a cuprins o serie de întrevederi bilaterale ale Președintelui Senatului României cu mai multe personalități politice din Polonia. Astfel, domnul Crin Antonescu a avut luni, 28 octombrie a.c., o întâlnire oficială cu Mareșalul Senatului polonez, domnul Bogdan Borusewicz, cu care a discutat despre aderarea României la Spaţiul Schengen, importanţa unificării pieţei energetice la nivel european, absorbția fondurilor europene, dar şi despre organizarea administrativ-teritorială a României şi Poloniei, partea polonă exprimându-şi disponibilitatea de a sprijini cu expertiză Proiectul de reorganizare administrativă a României. În acest sens, s-a convenit organizarea unei reuniuni comune a comisiilor pentru administrație publică din cele două senate. Un alt subiect important abordat a vizat Summitul Parteneriatului estic de la Vilnius.

De asemenea, Președintele Senatului României a avut luni, 28 octombrie a.c., o întâlnire oficială cu Mareşalul Seimului Poloniei, doamna Ewa Kopacz, cu care a discutat despre dezvoltarea contactelor bilaterale la nivelul comisiilor de specialitate și a grupurilor de prietenie din Polonia și România, despre stadiul excelent al cooperării în plan politic, economic, cultural și militar, în cadrul Parteneriatului strategic bilateral, despre modul de organizare și activitatea parlamentară din parlamentele celor două state, precum și despre atenția acordată de către țara noastră minorității poloneze.
Pe de altă parte, domnul Crin Antonescu a avut miercuri, 30 octombrie a.c., o întrevedere oficială cu Preşedintele Republicii Polone, domnul Bronislav Komorowski, cu care a discutat despre parteneriatul de încredere și bunele relații economice dintre România şi Polonia, despre aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, importanța relației transatlantice și politica energetică. Tema principală în cadrul întrevederii oficiale a fost Summitul de la Vilnius, crearea unei perspective clare în procesul de aderare a statelor membre ale Parteneriatului estic, precum Republica Moldova şi Ucraina.

În cadrul vizitei oficiale în Polonia, Președintele Senatului României a avut luni, 28 octombrie a.c., un dejun de lucru cu reprezentanții Grupului de prietenie româno-polon, subiectele de discuție vizând stadiul relațiilor bilaterale la nivelul grupului de prietenie, activitatea parlamentară, dar și experiențe legate de vizitele în România.
Totodată, Preşedintele Senatului României a participat luni la o dezbatere organizată de Institutul Polonez pentru Studii Internaţionale, prilej cu care a susținut prelegerea cu tema: „România şi Polonia –naţiuni indispensabile pentru relansarea proiectului european şi consolidarea legăturii transatlantice”.

A doua zi a vizitei oficiale a Președintelui Senatului României în Polonia a fost dedicată deplasării delegației române în două zone istorice profunde pentru Polonia, orașul Cracovia și localitățile care au găzduit două dintre lagărele naziste de concentrare şi exterminare Auschwitz - Birkenau.
În acest context, domnul Crin Antonescu a avut o întâlnire cu profesorii și studenții Universității Jagiellone din Cracovia - cea mai veche universitate din Polonia, înfiinţată în anul 1364 de Regele Cazimir al III-lea cel Mare, unde a susținut o prelegere cu tema: ”O istorie comună,valori comune, relații strânse”. Cu această ocazie, domnul Crin Antonescu a avut o scurtă întâlnire și cu reprezentanții comunității române din această zonă. În plus, Preşedintele Senatului României a avut onoarea de a prezenta din partea Camerei Superioare a Parlamentului Român o donație de cărţi către biblioteca prestigioasei universităţi Jagiellone. Pe de altă parte, domnul Crin Antonescu a avut ocazia de a vizita Castelul și Catedrala Wawel din Cracovia, și de a avea un dejun de lucru cu vicevoievodul regiunii Malopolska, domnul Andrzej Haręźlak.

După vizitarea lagărelor naziste de concentrare şi exterminare Auschwitz – Birkenau, Președintele Senatului României a depus, în numele statului român, o coroană de flori la zidul de execuție de la Auschwitz și o alta la monumentul de la Birkenau, unde a fost turnate plăci memoriale în toate limbile națiunilor care au avut victime în Holocaust.
Totodată, delegația oficială română a vizitat două dintre cele mai importante muzee din Varșovia: Muzeul Insurecţiei din Varşovia, închinat celor care au luptat și au murit pentru libertatea Poloniei și a Varșoviei aflate sub ocupaţie nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial, și Muzeul Fryderyk Chopin. La Muzeul Insurecţiei din Varşovia, Președintele Senatului României a aprins o candelă în memoria polonezilor care au pierit în lupta pentru eliberarea Poloniei.
 
Notă:
La vizita oficială au participat și domnul deputat Longher Ghervazen, reprezentantul minorității poloneze în Parlamentul României și vicepreședintele Grupului parlamentar de prietenie, domnul Dan Mihalache, secretar general adjunct al Senatului, precum și domnul Ovidiu Dranga, ambasadorul României la Varşovia.
 
31 octombrie 2013
  Direcția de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii