Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:50 02 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Titus Corlatean participa la Conferinta presedintilor comisiilor pentru politica externa, la Madrid

ro

26 Feb, 2010 14:23 682 Marime text

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
 
S E N A T
Calea 13 Septembrie nr.1-3, sector 5, Bucureşti, tel. 021.414.2713, fax 021.315.60.03

Comunicat de presă

Preşedintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlăţean, participă la Madrid, în perioada 24-26 februarie a.c., la Conferinţa preşedinţilor comisiilor pentru politică externă din parlamentele naţionale ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (COFAC).
Joi, 25 februarie, Titus Corlăţean a avut o intervenţie în plenul conferinţei, abordând mai multe subiecte de politică externă. Senatorul român a subliniat că ţara noastră susţine aspiraţiile europene ale statelor incluse în Parteneriatul Estic al Uniunii Europene şi mai ales traseul european al Republicii Moldova, în perspectiva unei viitoare aderări la Uniune. În acest context, Titus Corlăţean a solicitat preşedinţiei spaniole să accelereze negocierile pentru încheierea Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în vederea flexibilizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, în sensul eliminării obligativităţii acestora. Oficialul român a solicitat o implicare mai concretă, şi nu doar în plan declarativ, a Uniunii Europene în negocierile privind statutul regiunii transnistrene ce aparţine Republicii Moldova.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a solicitat, de asemenea, accelerarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, pe baza respectării criteriilor de aderare, subliniind că acest proces este privit de către ţara noastră dintr-o perspectivă complexă.
Ministrul afacerilor externe spaniol, Miguel Moratinos a confirmat angajamentul Spaniei pentru construirea unui proiect european pentru Republica Moldova şi a arătat că, în ceea ce priveşte accelerarea negocierilor în vederea aderării Turciei la Uniunea Europeană, poziţia Spaniei este similară cu cea a României.
În marja lucrărilor conferinţei, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul de la Bucureşti a avut o serie de întâlniri bilaterale cu preşedinţii Comisiilor pentru politică externă din Germania, Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Lituania, Polonia, Suedia, Turcia, Austria, Bulgaria, precum şi cu vicepreşedintele Parlamentului European, Fiorello Provera.
De asemenea, ca urmare a invitaţiilor lansate de Titus Corlăţean, Comisiile de politică externă a Senatului Franţei şi, respectiv, a Bundestag-ului german urmează să efectueze vizite oficiale în România în cursul acestui an.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii