Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:06 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoană Trebuie să asigurăm românilor acces decent pe teritoriul american pe măsura relaţiei strategice între România şi America

ro

07 Oct, 2011 14:38 947 Marime text

Mircea Geoană: Trebuie să asigurăm românilor acces decent pe teritoriul american pe măsura relaţiei strategice între România şi America

Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a discutat, joi 7 octombrie 2011, cu Subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională al SUA, Ellen Tauscher, despre accelerarea demersurilor necesare pentru acceptarea României în programul Visa Waiver, despre ratificarea cu celeritate a acordului privind scutul anti-rachetă, despre necesitatea înzestrării trupelor româneşti de pe teatrele de operaţiuni la standarde NATO, precum şi despre rolul NATO într-un context internaţional tot mai fluid şi cu noi ameninţări de securitate.
În ceea ce priveşte subiectul vizelor, Preşedintele Senatului României a declarat că, în acest caz, este şi obligaţia României de a încerca de a-şi intensifica lobby-ul şi comunicarea cu Congresul american. În acelaşi timp, Mircea Geoană s-a arătat în favoarea unui efort regional comun, în care România, Polonia şi alte ţări din zonă, să-şi susţină cauza printr-o voce unită în Congresul american. “Am vorbit despre sistemul de vize pentru cetăţenii români în Statele Unite. Cred că aici este şi obligaţia noastră să încercăm să intensificăm lobby-ul şi comunicarea cu Congresul american. Pentru că este nevoie de modificarea legii americane pentru a putea să asigurăm românilor acces decent, pe măsura relaţiei strategice între România şi SUA, pe teritoriul american. Sper să putem face şi un efort regional împreună cu prietenii polonezi şi cu alte ţări din regiune care sunt într-o situaţie similară pentru a putea să avem o voce unită în Congresul american”, a afirmat Geoană.
În plus, Preşedintele Senatului României a menţionat că intenţionează să ridice problema vizelor pentru români cu ocazia vizitei pe care o va efectua în Statele Unite ale Americii în această toamnă.
Mircea Geoană l-a asigurat pe subsecretarul de stat american de disponibilitatea şi de susţinerea legislativului român în legătură cu ratificarea cu celeritate a Acordului privind amplasarea scutului antirachetă. “De îndată ce Guvernul ne va trimite proiectul de lege, consider că nu vor fi probleme într-o ratificare rapidă şi fără dificultăţi cu privire la votul final. Senatul este Camera decizională cu privire la acest tip de tratate internaţionale”, a mai declarat Mircea Geoană.
De asemenea, Preşedintele Senatului României a arătat că lumea se schimbă cu o viteză uluitoare, ceea ce ridică provocări noi de securitate, care necesită un răspuns pe măsură. În acest sens, Mircea Geoană a dat exemplul operaţiunii NATO din Libia şi efectul pe care această operaţiunie l-a avut în ceea ce priveşte rolul NATO în asigurarea păcii şi stabilităţii internaţională. “Lumea este într-o profundă schimbare. Operaţiunea NATO din Libia a adus elemente de noutate cu privire la modul şi la capabilităţile pe care NATO le poate adăuga în operaţiuni în afara razei de acţiune a Alianţei”, a mai menţionat Geoană.
În acest context, Mircea Geoană a enumerat şi o serie de obiective care trebuie abordate în cadrul parteneriatului dintre România şi Statele Unite ale Americii, subliniind importanţa modelului american de planificare bugetară pentru forţele armate. „Trebuie să putem să asigurăm resurse de o manieră mai predictibilă pentru forţele armate române şi pentru Armata Română. De aceea, vom colabora cu partea americană pentru transpunerea prin lege în România a mecanismului pe care Pentagonul îl aplică în relaţia cu Congresul American. În engleză se numeşte <<quadrennial defence review>>. Este o evaluare a nevoilor de apărare pe patru ani, astfel încât din punct de vedere al resurselor pentru Armata Română să existe mai multă predictibilitate şi o reflectare a nevoilor reale ale Armatei în sistemul bugetar”, a declarat preşedintele Senatului. În plus, Mircea Geoană s-a referit şi la nevoia ca Guvernul României să asigure cu maximă urgenţă condiţii la nivel NATO pentru trupele româneşti din Afganistan şi din celelalte teatre de operaţiuni. “Este nedrept şi periculos pentru bărbaţi şi femei în uniformă care-şi riscă viaţa pentru ţară şi pentru Alianţă să nu aibă condiţii materiale şi de protecţie la nivelul trupelor NATO şi credem că aceasta este o prioritate zero pentru Guvernul României. Sper ca şi Parlamentul să insiste la discuţia bugetului de apărare pentru aşezarea corectă a acestor priorităţi”, a precizat Geoană.
Preşedintele Senatului României a menţionat faptul că Elen Tauscher a prezentat o iniţiativă a Secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton, referitoare conceptul de „smart power”, ce incearca unificarea resurselor militare şi diplomatice. “Credem că şi pentru noi, deşi suntem o ţară mai mică şi cu resurse mult mai puţine, ideea de a pune împreună instrumentele militare şi instrumentele de diplomaţie şi politică de dezvoltare reprezintă o cale interesantă şi o să analizăm posibilitatea de a avea un sistem similar şi la noi, aici, acasă”, a mai spus Geoană.
Mircea Geoană a adugat că în cadrul discuţiilor cu subsecretarul de stat american au fost abordate şi alte subiecte importante precum apărarea cibernetică, securitatea energetică, relaţiile între NATO şi Federaţia Rusă, precum şi relaţia între NATO şi alte emergente sau reemergente, precum India şi China.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii