Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul Preşedintelui Senatului României de Ziua Constituţiei României

ro

08 Dec, 2015 16:49 964 Marime text
La 8 decembrie, se sărbătoreşte Ziua Constituţiei României. Cu acest prilej, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, a dat publicităţii următorul mesaj:

„Adoptarea Constituţiei României în 1991 de către Adunarea Constituantă a reprezentat o ruptură definitivă a ţării noastre de regimul comunist şi înscrierea statului român pe calea democraţiei parlamentare pluripartite. Constituţia a definit instituţiile de bază ale statului român, punând astfel bazele construcţiei unei Românii noi. Deopotrivă, Constituţia reprezintă simbolul luptei pe care poporul român a dus-o pentru libertate şi democraţie.

În toţi aceşti ani, Constituţia României a stabilit principiile şi normele care au dus la afirmarea valorilor fundamentale ale statului de drept şi la garantarea drepturilor fundamentale ale omului.
Legea fundamentală a oricărui stat trebuie să treacă proba timpului şi a presiunilor la care este supusă inerent datorită evoluţiilor interne şi externe, schimbărilor mentalităţilor şi filozofiei din societate. În cei 24 de ani de la adoptarea sa, Constituţia României a contribuit de o manieră decisivă la consolidarea sistemului democratic din ţara noastră. Ca urmare a experienţei practice, a fost necesară modificarea Constituţiei în anul 2003.

Revizuirea Constituţiei, un proiect despre care s-a discutat de-a lungul ultimilor ani, poate fi, în actualul context, o oportunitate pentru remodelare instituţională şi restructurea vieţii politice. Modificările aduse Constituţiei nu trebuie să reprezinte o simplă operaţiune cosmetică. Împreună va trebui să găsim o formă care să limiteze posibilităţile de interpretare care depăşesc cadrul Constituţiei şi intenţiile legiuitorului. România are nevoie de o nouă viziune, care să reflecte starea actuală a societăţii româneşti şi să valorifice în mod constructiv experienţele la care a fost supusă societatea în ultimii 10 ani. Cu ocazia Zilei Constituţiei îmi doresc ca România să fie cu adevărat un stat de drept.”
 
 Călin Popescu-Tăriceanu
Preşedintele Senatului României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii