Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intrevedere presedinte Titus Corlatean - Jochen Bleicker, însărcinatul Ministerului Federal German de Externe

ro

26 Nov, 2015 20:50 1119 Marime text
Joi, 26 noiembrie, senator Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale Comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen, a avut o întrevedere cu delegaţia germană condusă de către domnul Jochen Bleicker, însărcinatul Ministerului Federal German de Externe, director general adjunct pentru afaceri europene şi relaţii externe bilaterale cu statele membre ale Uniunii Europene.

Vizita delegaţiei germane se înscrie în cadrul dialogului regulat româno-german, discuţiile prilejuind evocarea calităţii relaţiei bilaterale şi punând în lumină o serie de teme de interes comun care oferă oportunităţi concrete de cooperare.
Senatorul Titus Corlăţean a făcut o trecere în revistă a calendarului susţinut de contacte politic-diplomatice bilaterale, şi a evocat consistenta cooperării româno-germane. Discuţiile au fost substanţiale şi au permis abordarea unor teme de actualitate şi interes comun de pe agenda bilaterală (în plan politic şi economic), dar şi de pe agenda europeană, regională şi de securitate, precum şi internaţională
Cei doi oficiali au abordat tema refugiaţilor şi modul de gestionare a acestui subiect la nivelul UE din perspectiva celor două dimensiuni, gestionarea din punct de vedere umanitar a fluxului de refugiaţi şi a solicitărilor de azil, pe de o parte, şi respectiv a necesităţii de a combate în mod eficient, şi în baza unei cât mai strânse cooperări între statele membre, a acţiunilor teroriste.
Cei doi oficiali au evidenţiat necesitatea ca la nivelul UE, în cooperare cu parteneri importanţi în plan internaţional, să fie adoptate cele mai bune decizii politice pentru a acţiona în direcţia gestionării cauzelor profunde din regiune Orientului Mijlociu, care au generat valul de refugiaţi, la care este nevoită să facă faţă Europa acum.
În acest context senatorul Titus Corlăţean a menţionat că, pentru România, prezervarea unor valori fundamentale ale UE, care reprezintă un bun câştigat, cum ar fi libertatea de circulaţie în interiorul UE, reprezintă o prioritate şi un subiect ne-negociabil şi RO îşi păstrează interesul şi angajamentul de integrare, posibil graduală, în spaţiul Schengen. Aceasta, în condiţiile în care RO a asigurat în tot acest timp o securizare extrem de eficientă a frontierelor externe ale UE, lucru care, în opinia sa, nu a fost corect valorizat şi apreciat la nivelul decidenţilor europeni. De asemenea, oficialul român, a evidenţiat contribuţia substanţială a României la operaţiunile Frontex din sudul UE, la doilea contributor după Germania.
Cei doi oficiali au abordat, totodată, evoluţiile şi priorităţile politice din R. Moldova, şi necesitatea confirmării cât mai curând a unei noi formule guvernamentale pro-europene la Chişinău, precum şi, interesul de a continua procesul de integrare europeană în Balcani.
Ambii oficiali au evidenţiat colaborarea politică şi diplomatică excelentă existentă între România şi Germania şi, respectiv, necesitatea de a continua şi aprofunda aceasta cooperare.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii