Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:53 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dorim sa intram intr-o noua etapa a relatiilor interparlamentare intre Romania si Republica Moldova

ro

09 Feb, 2010 14:22 813 Marime text

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
 
S E N A T
Calea 13 Septembrie nr.1-3, sector 5, Bucureşti, tel. 021.414.2713, fax 021.315.60.03

COMUNICAT
Primirea delegaţiei Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova de către Preşedintele Senatului României, domnul Mircea Geoană

„Dorim să intrăm intr-o nouă etapă a relaţiilor interparlamentare între România şi Republica Moldova.”
Afirmaţia a fost făcută de Mircea Geoană luni, 8.02.2010, cu prilejul întrevederii sale cu domnul Igor Corman, preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova. 
In cadrul acestei întâlniri, preşedintele Senatului României a subliniat necesitatea relansării şi a normalizării bunelor relaţii între cele două ţări.  Domnul Geoană şi-a arătat astfel aprecierea faţa de revitalizarea Grupului Parlamentar România – Republica Moldova şi speranţa că prin intermediul acestuia se vor consolida relaţiile interparlamentare la toate nivelurile.  In acest context, domnul Geoană a propus măsuri de colaborare atât la nivel de comisii permanente, cât şi la nivel micro, prin formarea unor sub-grupuri tematice. Totodată, Preşedintele Senatului a menţionat disponibilitatea părţii române de a institui un program de transfer de know how in domeniul integrării europene adresat funcţionarilor şi demnitarilor Parlamentului Republicii Moldova. Acest program ar putea lua forma unor stagii de practică desfăşurate la Bucureşti şi la Chişinău.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova a împărtăşit o astfel de abordare pragmatică. „Trebuie să trecem de la podul de flori la poduri adevărate” a afirmat Domnul Corman, referindu-se la necesitatea unei aplicări practice a discuţiilor privind colaborarea între Republica Moldova şi România. Domnul Corman a reiterat in acest context importanţa menţinerii contactelor periodice şi a unui dialog intens pentru ca relaţiile la nivel instituţional să producă efectele aşteptate pe plan economic, social si cultural.
Partea română şi-a arătat disponibilitatea faţă de o eventuală reformare a regimului de vize, care să faciliteze circulaţia cetăţenilor moldoveni în ţara noastră. De asemenea, Preşedintele Senatului a specificat faptul că o colaborare între consulatele române si moldave stabilite în ţările membre ale Uniunii Europene ar fi benefică ambelor părţi.
Preşedintele Senatului, domnul Mircea Geoană i-a înmânat domnului Igor Corman o scrisoare prin care îi adresează domnului Mihai Ghimpu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova invitaţia de a efectua o vizită oficială în România în prima jumătate a acestui an. 
Biroul de presă al Senatului

8.02.2010

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii