Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Întrevederea Preşedintelui Senatului României, E.S. Călin Popescu-Tăriceanu, cu E.S. Hussain Taha Hassan Sinjari, Ambasadorul Republicii Irak la Bucureşti - 14 octombrie 2015

ro

14 Oct, 2015 19:19 1163 Marime text
Întrevederea Preşedintelui Senatului României, E.S. Călin Popescu-Tăriceanu, cu E.S. Hussain Taha Hassan Sinjari, Ambasadorul Republicii Irak la Bucureşti
 
 
Miercuri, 14 octombrie a.c., Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, l-a primit pe ambasadorul Republicii Irak la Bucureşti, E.S. domnul Hussain Taha Hassan Sinjari, în vizită de prezentare.

Cu acest prilej, interlocutorii au evocat relaţiile tradiţionale, istorice dintre cele două ţări, exprimându-şi dorinţa de intensificare a dialogului politic şi parlamentar româno-irakian, precum şi a cooperării economice bilaterale.

Oaspetele a menţionat că Irakul, care, ca şi România, a cunoscut dictatura, poate învăţa foarte mult din experienţa ţării noastre în materie de construcţie şi de consolidare a democraţiei, inclusiv prin intermediul unor activităţi de diplomaţie parlamentară. În context, a informat despre constituirea recentă, în Parlamentul irakian, a unui grup parlamentar de prietenie cu România şi a propus iniţierea, în cel mai scurt timp, a dialogului cu grupul de prietenie omolog din Parlamentul României.

Referindu-se la situaţia politică din Irak, dl. Sinjari a menţionat că aceasta este marcată de instabilitate, una dintre cauzele principale fiind corupţia care se manifestă în rândul liderilor politici, atrăgând nemulţumirea crescândă a populaţiei.

Preşedintele Senatului României şi-a manifestat interesul pentru susţinerea dialogului parlamentar bilateral, observând totodată că, în domeniul dezvoltării şi consolidării democratice, abordările naţionale nu pot servi drept lecţii, deoarece au particularităţi bine definite, determinate de cultura, tradiţiile, istoria şi mentalitatea poporului respectiv.

Totodată, dl Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat necesitatea unei valorificări mai bune a potenţialului de cooperare bilaterală în plan economic, în domenii precum infrastructura şi energia, inclusiv printr-o implicare mai activă mediilor de afaceri din cele două ţări.

Părţile şi-au exprimat profunda îngrijorare privind acţiunile Daesh în Irak şi impactul negativ al acestora asupra unei ţări cunoscute drept leagăn al civilizaţiei, context în care oaspetele a arătat că la ora actuală Daesh reprezintă o ameninţare pentru umanitate, care nu poate fi contracarată decât printr-un efort comun al comunităţii internaţionale, pentru asigurarea stabilităţii în regiune.

Preşedintele Senatului a reafirmat sprijinul României pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Irakului, a evidenţiat faptul că stabilitatea acestei ţări este esenţială pentru întreaga regiune, şi-a exprimat speranţa că guvernul irakian va reuşi să redobândească autoritatea asupra întregului teritoriu irakian şi a reiterat disponibilitatea României de a contribui la dezvoltarea şi modernizarea acestei ţări.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii