Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DECLARAŢIE POLITICĂ La ceas aniversar să ne reamintim de unul dintre promotorii României Mari - Ion I.C. Brătianu

ro

04 Dec, 2014 12:45 1314 Marime text
Doctrina liberală pleacă de la postulatul ca libertatea nu e doar un lux sau un adaos în viaţa omului, ci ea îl defineşte pe individ. Libertatea ne îngăduie sa facem orice, dar asumându-ne însă şi riscurile respective. Libertatea nu impune restricţii, ci face apel la raţiune, aşadar şi la oportunitate. Cu toate acestea Ion .I.C. Brătianu şi-a dorit înfăptuirea Marii Unirii mai mult decât orice român, aflându-se în fruntea unui guvern liberal care a luat decizii importante în momentele cheie din al Doilea Război Mondial, cum ar fi păstrarea neutralităţii şi apoi renunţarea la ea, în anul 1916, pentru refacerea României Mari, condiţii negociate de acest uriaş om politic.
Filofrancez, inginer cu diplomă la Paris, promotor al reformării statului într-unul modern, democratic, prin iniţierea legii electorale, a reformei agrare, precum şi a multor altor  modificări la Constituţia din 1923, toate acestea au creionat un erou politic prin a cărui multiplicare ţara noastră ar fi fost una cu adevărat competitivă, de top. Nu doar simţirile profund democratice ale lui Brătianu au stat la baza reformării statului modern, ci şi abilităţile excepţionale ale acestuia de negociere în cadrul Conferinţei de la Paris ce marca sfârşitul Primului Război Mondial, unde Ionel Brătianu a speculat pericolul bolşevic din est, creând astfel premisele refacerii statului românesc într-unul puternic, prin cererea şi câştigarea drepturilor asupra Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului şi o parte a Banatului.
Partidul Naţional Liberal a comemorat, la sfârşitul lunii noiembrie a.c., 87 de ani de la dispariţia lui Ionel Brătianu şi îl recunoaşte ca fiind unul dintre liderii marcanţi ai României dat fiind statul modern în care ne regăsim astăzi, stat cu o organizare centralizată, înfăptuită în anul 1925 sub conducerea unui guvern liberal şi pur democratic, o organizare care stă la baza României moderne de astăzi.
Este lesne de înţeles că avem cu toţii o conştiinţă şi o memorie care trebuie să ne trimită tot timpul în trecut, la reperele istoriei noastre, în care trebuie sa existe mereu un loc special rezervat pentru un mare om precum Ionel Brătianu, sub a cărui oblăduire România a trăit o perioadă strălucitoare pentru istoria sa, cu reforme marcante înfăptuite cu ajutorul, Partidul Naţional Liberal, partid care îşi merită şi astăzi, pe deplin, un loc pe prima scenă politică a ţării.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii