Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fondul Monetar Internaţional amână evaluarea României!

ro

18 Jun, 2014 13:43 1052 Marime text
Președintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, susține, în declarația politică depusă la începutul acestei săptămâni la Camera Deputaților, că amânarea evaluării acordului cu FMI este un eșec major pe care Victor Ponta și Guvernul PSD trebuie să și-l asume.
Se pare că România nu va ma avea nevoie de un nou acord cu FMI după expirarea celui actual, deşi Guvernul şi FMI nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS de la 1 iulie 2014, discuțiile pe această temă urmând să fie reluate în urmatoarea vizită la Bucureşti a Fondului, probabil în lunile iulie sau august. În ultima scrisoare de intenţie, Guvernul s-a angajat că va <<încerca>> să implementeze, în a doua parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră <<neutră din punct de vedere bugetar>>, cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare”, declară deputatul liberal.
Acesta amintește că România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.
„În aceste condiţii, președintele interminar al PNL, Klaus Iohannis, și președintele PDL, Vasile Blaga, au condus o delegație comună a celor două partide cu reprezentanții FMI, ai Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale la București, liderii celor două partide aducând în discuție o serie de lucruri, un punct important fiind modul în care Executivul vine cu măsuri când de stânga, când de dreapta, ceea ce denotă lipsa unui concept de guvernare coerent. De exemplu, reducerea CAS cu 5%, propusă de PNL și PDL și adusă în discuția cu FMI, are rolul de a îmbunătăți climatul din economia reală, având în vedere că salariile sunt mici, dar costul muncii este foarte mare. PNL și PDL doresc reducerea CAS-ului fără alte măsuri compensatorii, fără impunerea unor taxe și impozite noi. Resursele pentru a acoperi impactul reducerii CAS-ului există în creșterea veniturilor la buget, prin reducerea corupției la încasarea TVA-ului, ca și prin reducerea corupției pe tot lanțul de încasare a taxelor și impozitelor”, consideră președintele PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir.
Parlamentarul PNL este de părere că Guvernul Ponta nu a pregătit introducerea acestei schimbări fiscale și nu prezintă un proiect convingător.
„Guvernul Ponta vine la mijlocul anului cu un anunț privind această măsură. Acest fapt indică mai degrabă că subiectul este abordat ca măsură electorală. O altă chestiune extrem de importantă este cea a scutirii impozitului pe profitul reinvestit, promovată de multă vreme de PNL. Această măsură extrem de benefică are nevoie de un pachet fiscal mai larg, care să genereze cu adevărat îmbunătățirea economiei reale. PNL s-a pronunțat ferm în favoarea reducerii poverii fiscale asupra muncii încă de la începutul anului 2013, care era de fapt, din punct de vedere economic, momentul optim de stimulare a mediului de afaceri prin reducerea CAS la angajator. PNL consideră că amânarea acestei măsuri, vreme de un an și jumătate, a făcut parte din strategia electorală a Guvernului Ponta, care acum, când se apropie alegerile prezidențiale, dorește să arate românilor că îi pasă și de clasa antreprenorială și de locurile de muncă”, conchide deputatul Gheorghe Dragomir.
 
 
 
18 iunie 2014 Departamentul de Comunicare al PNL Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii