Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportul Dăncilă privind al șaselea program de acțiune pentru mediu adoptat de Comisia REGI

ro

28 Feb, 2012 19:18 819 Marime text

Bruxelles, 28 februarie 2012

Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) din cadrul Parlamentului European a adoptat marţi, la Bruxelles, raportul deputatului european Viorica Dăncilă privind Revizuirea celui de-al şaselea program de acţiune pentru mediu şi stabilirea priorităţilor pentru cel de-al şaptelea program de acţiune pentru mediu.

Al șaselea program comunitar de acțiune pentru mediu (PAM) şi-a adus o contribuţie importantă în ceea ce priveşte politica de mediu a Uniunii, însă există încă o serie de probleme la capitolul implementării sale la nivelul tuturor statelor membre, mai ales în contextul actualei crize economice şi financiare.

De exemplu, sunt importante progresele făcute pentru extinderea rețelei Natura 2000 sau acțiunile strategice în materie de schimbări climatice, dar anumite norme comunitare sunt încă sub nivelul dorit de Uniunea Europeană.

"Statele membre şi Comisia Europeană trebuie să acţioneze împreună şi să colaboreze pentru a identifica punctele unde există restanţe la implementarea normelor comunitare cu scopul de a reduce apoi decalajul dintre obiectivele celui de-al șaselea program comunitar de acțiune pentru mediu și rezultatele sale finale. Consider că, al șaptelea program de acțiune pe mediu reprezintă o oportunitate de răspuns privind problemele de mediu în UE şi pentru a îmbina o abordare legislativă cu o abordare strategică. Este foarte important să punem accent pe prevenire, ca o componentă esenţială pentru viitor", susţine europarlamentarul Viorica Dăncilă.

Raportul propune între altele, corelarea politicilor privind mediul, sănătatea și amenajarea teritoriului și îmbunătățirea cooperării între regiuni și la nivel transfrontalier, în vederea unei dezvoltări echilibrate între zonele urbane și periurbane, între zonele forestiere și rurale; îmbunătățirea cooperării dintre autoritățile naționale, locale și regionale și încurajarea parteneriatelor publice-private pentru o mai bună punere în aplicare a acquis-ului comunitar privind gestionarea deșeurilor. În ceea ce priveşte schimbările climatice, raportul subliniază necesitatea realizării unor campanii de informare, de sensibilizare și de schimb de bune practici la toate nivelurile şi consideră necesară îmbunătățirea cooperării între regiuni, precum și la nivel transfrontalier, în special a cooperării cu țările terțe, în domeniul prevenirii poluării accidentale majore, cu scopul de a evita efectele pe termen lung.

Politica de mediu face parte din Strategia UE 2020 pentru o creștere inteligentă, sustenabilă, favorabilă incluziunii, ceea ce presupune un larg consens în privinţa orientărilor strategice ale politicii de mediu, pentru a garanta asumarea acestora la scară largă, dar şi de a asigura mobilizarea în vederea acţiunii, mai spune Viorica Dăncilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii