Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:15 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controlul bugetar trebuie întărit, dar în paralel cu creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă

ro

16 Feb, 2012 21:41 763 Marime text
O coordonare economică mai puternică va avea nevoie de o mai bună implementare de către statele membre a recomandărilor privind reformele structurale şi va conduce la creşterea transparenţei, este poziţia Parlamentului European cu privire la Analiza anuală a creşterii pentru 2012 realizată de Comisia Europeană. Rezoluţiile adoptate miercuri cer mai multe eforturi pentru creştere, ocuparea forţei de muncă şi combaterea sărăciei.

Înaintea votului, Jean-Paul Gauzès (PPE, FR), raportor pentru Analiza anuală a creşterii, a declarat: „Vrem ca Statele Membre să implementeze reformele structurale pentru care s-au angajat. Această politică a reformelor nu trebuie să ajungă literă moartă".

Marije Cornelissen (Verzi/ALE, NL), raportoare pentru aspectele sociale şi cele legate de ocuparea forţei de muncă ale Analizei anuale a creşterii, a spus: „Există o divergenţă între politica fiscală şi cea pentru ocuparea forţei de muncă, trebuie să ne asigurăm că între acestea va exista mai multă coerenţă. Există o modalitate de a le aborda pe amândouă, printr-o guvernanţă economică mai bună".

Pervenche Berès (S&D, FR), raportoare pentru direcţiile din domeniul ocupării forţei de muncă, a spus: „Parlamentul European doreşte să găsească un echilibru între obiectivele Strategiei UE 2020 şi Pactul de stabilitate şi creştere. Statele membre se concentrează în momentul de faţă prea mult asupra Pactului, în detrimentul creşterii economice şi investiţiilor".

Reducerile bugetare singure nu vor restaura economiile şi încrederea
Măsurile bugetare, cele legate de creştere şi cele din domeniul ocupării forţei de muncă trebuie luate împreună, spun toate rezoluţiile. De exemplu, rezoluţia referitoare la contribuţia la Analiza anuală a creşterii 2012 spune că planurile Comisiei „omit nevoia de a lua măsuri urgente pentru susţinerea ocupării forţei de muncă şi a activităţii pe termen scurt".

Rezoluţia mai subliniază şi nevoia stabilirii încrederii în rândul investitorilor, consumatorilor şi cetăţenilor, susţinând că documentul Comisiei nu face îndeajuns pentru abordarea acesteia. Rezoluţia referitoare la contribuţia la analiza anuală a creşterii 2012 subliniază faptul că, pentru grăbirea reformelor economice, trebuie întărite substanţial legitimitatea democratică şi responsabilităţile la nivel naţional. Aceasta cere Comisiei să ofere detalii despre ce fac (sau nu fac) statele membre în vederea implementării recomandărilor de reformă pe care le primesc. Rezoluţia arată că implementarea limitată a acestor recomandări de reformă va împiedica creşterea.

Aceeaşi rezoluţie spune că băncile trebuie să ofere mai multe împrumuturi economiei reale şi cere o propunere din partea Comisiei pe tema gestionării crizei bancare înainte de vara anului 2012.

Ocuparea forţei de muncă şi aspecte sociale
Rezoluţia privind Ocuparea forţei de muncă şi aspecte sociale în Analiza anuală a creşterii pentru 2012 cere Consiliului European să se asigure că orientarea în ceea ce priveşte consolidarea fiscală se bazează pe justiţie socială, că nu va agrava sărăcia şi nu va afecta eforturile de combatere a şomajului, în special în rândul tinerilor.

Deputaţii europeni propun introducerea, în strânsă cooperare cu partenerii sociali, a unei „garanţii pentru tineri", care să asigure dreptul fiecărei persoane tinere din UE de a beneficia de o ofertă de loc de muncă, de un stagiu de ucenicie şi de formare profesională suplimentară după o perioadă maximă de 4 luni de şomaj.

În plus, cer Consiliului European să stabilească o taxă pe tranzacţiile financiare.

În aceeaşi rezoluţie, deputaţii europeni se declară îngrijoraţi de faptul că angajamentele Statelor Membre din cadrul programelor naţionale de reformă nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele principale ale Strategiei Europa 2020 privind ocuparea forţei de muncă, educaţia şi reducerea sărăciei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii