Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:33 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimitere inculpați arestați mită, arie protejată

ro

19 Oct, 2012 00:58 1054 Marime text

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor: MIKLOS IULIU şi MIKLOS IULIUS MARIUS, preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Asociaţiei EPAL-RO Braşov, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Asociaţia EPAL-RO Braşov este custodele ariei protejate ROSPA003 Avrig-Socorei-Făgăraş. În situaţia activităţilor care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate, autorităţile competente pentru protecţia mediului solicită şi ţin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.

În acest context, în cursul anului 2012, în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei EPAL-RO Braşov, inculpatul Miklos Iulius Marius a pretins suma de 100.000 lei, iar la data de 4 mai 2012, a pretins şi primit de la un denunţător, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, suma de 50.000 lei în schimbul eliberării a două avize necesare firmei denunţătorului pentru a obţine, de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) Sibiu, actele privind protecţia mediului, astfel încât să poată să desfăşoare activităţi în aria protejată. De asemenea, inculpatul a cerut ca suma de 50.000 lei să fie virată în cursul aceleaşi zile în contul bancar al ASOCIAŢIEI EPAL-RO, cu titlu de sponsorizare, pentru a disimula provenienţa şi scopul banilor.

În condiţiile în care denunţătorul intenţiona extinderea activităţilor, la data de 18 iulie 2012, inculpatul Miklos Iuliu, în calitate de preşedinte al Asociaţiei EPAL-RO Braşov, a pretins şi primit de la acelaşi denunţător suma de 65.000 lei în schimbul eliberării unui nou aviz ce ar fi permis obţinerea actelor privind protecţia mediului. Şi de această dată, suma achitată a fost justificată ca provenind dintr-o sponsorizare.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 115.000 lei, aparţinând celor doi inculpaţi, reprezentând suma totală primită de cei doi inculpaţi de la denunţător.

La data de 19 septembrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 20 septembrie 2012, Tribunalul Alba a dispus, faţă de cei doi inculpaţi, măsura obligării de a nu părăsi ţara.

Ca urmare a recursului declarat de procurori, la data de 27 septembrie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea pentru 29 de zile a inculpaţilor Miklos Iuliu şi Miklos Iulius Marius (comunicatul nr. 683/VIII/3 din data de 27 septembrie 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Sibiu.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?

Comentarii