Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Arestare preventivă- omor ş.a.-SUPC-PÎCCJ

ro

12 Apr, 2016 17:56 2695 Marime text
Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
            Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanţa din data de 11 aprilie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul DIANU FELIX sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor prev. de art. 174 alin.1 din Codul penal din 1969 şi  profanare de morminte, prev. și ped. de art. 319 din Codul penal din 1969,         cu aplicarea art. 33 lit. a din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 5 alin. 1 din Codul penal.
            Astăzi, 12 aprilie 2016, inculpatul a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti, care a admis cererea şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia.
            În referatul cu propunere de arestare preventivă s-au reţinut următoarele:
            La data de  22 februarie 2010, Poliţia din Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj a fost sesizată de către N.D. cu privire la faptul că, în 15 februarie 2010, victima (fratele său) a dispărut în împrejurări suspecte de pe raza oraşului Târgu Cărbuneşti şi nu a mai revenit la domiciliu.
            Întrucât din primele cercetări s-a conturat săvârşirea unei infracţiuni grave contra persoanei, I.P.J. Gorj s-a sesizat din oficiu cu privire la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal. În cauză procurori ai  Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au dispus la data de 27 aprilie 2010 începerea urmăririi penale faţă de inculpatul Dianu Felix pentru comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 şi 6 din Codul penal din 1969, săvârşită asupra numitului N.D., victima fiind dispărută.
            Prin rezoluția procurorului general din 28 iulie 2010 s-a dispus preluarea cauzei în vederea efectuării urmăririi penale de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
            În urma cercetărilor efectuate în cauză, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus schimbarea încadrării juridice în infracţiunea de omor, iar ulterior, la data de 23 februarie 2016, au extins urmărirea penală şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte.
            Din probatoriul administrat până în prezent au rezultat următoarele:
            În cursul zilei de 15 februarie 2010, la intrarea în oraşul Târgu Cărbuneşti, victima N.D. s-a urcat în autoturismul condus de inculpatul Dianu Felix, situaţie de fapt confirmată de declaraţiile a trei martori. În aceeaşi seară, N.D. a fost victima infracţiunii de omor, comisă de inculpatul Dianu Felix, care i-a ascuns ulterior cadavrul pentru a evita tragerea la răspundere penală. Practic, relaţia tensionată dintre inculpat şi victimă – cauzată de existenţa unei relaţii apropiate dintre inculpat şi fosta soţie a victimei - a degenerat în acţiunea violentă care a dus la suprimarea vieţii victimei.
Intenţia inculpatului de a induce în eroare rudele victimei reiese dintr-o serie de acţiuni ale acestuia, care a încercat prin diverse modalităţi să le creeze apropiaţilor victimei convingerea că aceasta este plecată în străinătate. Astfel, prin transmiterea unor mesaje telefonice, inculpatul a încercat să justifice absenţa victimei, cu motivarea că ar fi plecat din ţară – obţinând astfel întârzierea sesizării dispariţiei.
            La data de 10 februarie 2016 a rămas definitivă sentinţa civilă prin care s-a hotărât declararea judecătorească a morţii victimei.
            Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.
             
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.          
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii