Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arestare frauda fonduri europene

ro

12 Sep, 2012 22:18 1446 Marime text

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpatul BUTURUGĂ IULIAN MARIUS, reprezentant al S.C. Buturugă, Militaru & Asociaţii SPCJ S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (patru acte materiale),

- schimbarea, fără respectare prevederilor legale, a destinaţiei unui fond obţinut, dacă fapta are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (trei acte materiale),

- tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (trei acte materiale),

- tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată ( trei acte materiale).

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2011, inculpatul Buturugă Iulian Marius, în calitate de reprezentant al S.C. Buturugă, Militaru & Asociaţii SPCJ S.R.L., a prezentat Organismelor Intermediare Regionale pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (O.I.R.P.O.S.D.R.U.) Regiunile Sud Vest Oltenia, Nord Vest şi Sud Est, delegate ale Autorităţii Contractante din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, documente şi declaraţii false prin care se atesta în mod nereal capacitatea administrativă şi financiară a societăţii comerciale de a participa la punerea în practică a proiectelor respective care vizau, în principal, susţinerea şomerilor în vederea integrării pe piaţa muncii. Prin prezentarea acestor documente şi declaraţii false (certificate de atestare fiscală false, declaraţii false, adeverinţe false ce creau aparenţa emiterii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti), inculpatul Buturugă Iulian Marius a obţinut pe nedrept, în numele firmei pe care o reprezenta, fonduri europene nerambursabile POSDRU în cuantum de 2.024.740,5 lei (echivalentul a aproximativ 480.935,86 euro) şi a încercat să obţină în mod ilicit suma totală de 6.074.223 lei (echivalentul a aproximativ 1.442.802 euro) provenită din fonduri europene şi din bugetul naţional.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, inculpatul Buturugă Iulian Marius, în calitate de reprezentant al S.C. Buturugă, Militaru & Asociaţii SPCJ S.R.L. şi al partenerului S.C. BUTURUGĂ & ASOCIAŢII STRUCTURAL CONSULTING - Consultanţă pentru Fonduri Structurale SCFS S.R.L., a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia fondurilor europene nerambursabile în cuantum 924.448,85 lei acordate de către O.I.R.P.O.S.D.R.U.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 septembrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore şi, la aceeaşi dată, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului BUTURUGĂ IULIAN MARIUS pe un termen de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii