Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:32 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presuspendare POR pentru nereguli din perioada 2009-2011

ro

26 Oct, 2012 23:15 980 Marime text

Programul Operaţional Regional (POR) urmează să intre în perioadă de presuspendare pentru cinci din cele şase axe: Axa 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, Axa 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Axa 4 - Sprijinirea mediului de afaceri, Axa 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Axa 6 - Asistenţă tehnică, conform notificării Comisiei Europeane.

Aceasta înseamnă că, pentru o perioadă de maxim două luni, Comisia Europeană nu va efectua plăţi în contul cererilor de rambursare verificate de autoritatea de management din cadrul MDRT. Vor fi blocate, aşadar, decontări de cheltuieli în relaţia cu Comisia în valoare de aproxomativ 200 de milioane de euro. Decizia nu va afecta, însă, pentru moment, beneficiarii.

Măsura a fost adoptată de Comisia Europeană ca urmare a unei misiuni de audit derulate la nivelul POR în perioada februarie-mai 2012. Ca urmare a acestei misiuni de audit au fost verificate achiziţiile publice desfăşurate de beneficiari în perioada 1 ianuarie - 31 decembie 2011 pentru un eşantion de cereri de rambursare în valoare de 90 mil. Euro (139 cereri de rambursare) reprezentând 30,28 % din totalul cheltuielilor decontate cu Comisia Europeană.

Rezultatul acestei misiuni de audit a evidenţiat faptul că, în cursul anului 2011, achiziţiile publice desfăşurate de beneficiari nu s-au derulat în conformitate cu legislaţia în vigoare. Este regretabil faptul că, deşi era posibil, nu au fost adoptate în cursul anului 2011 măsurile care erau necesare pentru a evita actuala notificare de presuspendare.

Situaţia cu care ne confruntăm, de presuspendare a plăţilor pentru cinci din cele şase axe ale Programului Operaţional Regional, putea fi evitată dacă vechea conducere a ministerului ar fi fost preocupată de consolidarea sistemului de management şi control al programului. Subliniez acest lucru pentru că, în fond, măsurile solicitate de Comisia Europeană vin să corecteze nereguli din perioada 2009-2011", precizează Eduard Hellvig, ministrul dezvoltării regionale şi turismului.

Pentru a înlătura deficienţele în sistemul de management şi control a POR actuala conducere a ministerului a adoptat, începând din această vară o serie de măsuri. O parte dintre măsurile solicitate în notificarea trimisă de Comisia Europeană au fost deja aplicate, începând cu data de 1 august 2012, la nivelul Programului Operaţional Regional sau sunt în curs de implementare.

Este vorba de următoarele cerinţe şi măsuri:

1. Cerinţa: Separarea atribuţiilor de verificare a achiziţiilor publice de restul atribuţiilor de verificare a cererilor de rambursare depuse de beneficiari

Măsura aplicată: cerinţa a fost deja îndeplinită, la nivelul MDRT, prin înfiinţarea Serviciului Verificare Achiziţii Publice şi Conflict de Interese POR, separat de Serviciul Autorizare.

2. Cerinţa: veificarea achiziţiilor publice derulate de beneficiari chiar înainte de verificarea cererilor de rambursare

Măsura aplicată: cerinţa a fost deja îndeplinită prin înfiinţarea, la nivelul Organisemlor Intermediare, a unităţilor de verificare a achiziţiilor publice derulate de beneficiari, care funcţionează cu câte 4 angajaţi în cele 8 regiuni.

3. Cerinţa: evaluarea performanţei Organismelor Intermediare, pentru o perioadă de trei luni, începând cu 1 august 2012

Măsura aplicată: cerinţa este în curs de implementare. În prezent sunt evaluate activităţile desfăşurate de OI-uri, în funcţie de performanţa acestora în verificarea achiziţiilor publice; în funcţie de rezultatele evaluărilor se pot aplica sancţiuni organismelor, până la retragerea dreptului de verificare a achiziţiilor publice.

4. Totodată, MDRT a demarat elaborarea unei noi liste pentru verificarea conflictului de interese concomitent cu elaborarea unei noi proceduri de control a conflictului de interese ce urmează a fi pusă în aplicare prin intermediul Organismelor Intermediare

Rezultatele acestor măsuri adoptate de conducerea actuală a MDRT ar trebui să conducă la consolidarea sistemului de management şi control al POR şi, pe viitor, la evitarea unor eventuale măsuri de suspendare, ca decizie extremă aplicată de CE.

În prezent, la nivelul POR se derulează o misiune pentru auditul de sistem al programului, care ar trebui să evidenţieze că măsurile adoptate sunt eficiente, cu toate că există perspectiva menţinerii unor nereguli în cadrul programului, generate de procedurile de achiziţii publice desfăşurate în trecut de beneficiari.

Conducerea ministerului regretă situaţia existentă şi faptul că vechea conducere a ministerului nu a fost preocupată de consolidarea sistemului de management şi control a POR şi asigură beneficiarii, pentru moment, că nu vor fi afectaţi de măsurile de presuspendare stabilite de CE.

Biroul de presă

Ti-a placut articolul?

Comentarii