Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eduard Hellvig - Nu cred că putem discuta despre suspendarea POR

ro

14 Jul, 2012 19:44 1046 Marime text

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a prezentat, la ultima misiune de audit a Comisiei Europene, un plan concret de acţiune pentru remedierea deficienţelor care ţin de sistemul de management şi control al Programului Operaţional Regional 2007-2013 (POR). MDRT estimează că măsurile stabilite în ultimele două luni la nivelul instituţiei vor conduce la evitarea unei eventuale suspendări a programului.

Este important de subliniat că toate carenţele identificate de autorităţile Comisiei Europene se referă la activitatea POR din perioada 2010-aprilie 2012, aşadar înainte de preluarea mandatului de către actuala conducere a ministerului.

Este regretabil că guvernările precedente au preferat să construiască săli de sport la sate, bazine de înot şi pârtii de schii amplasate în zone care nu dispun de cele mai elementare condiţii de accesibilitate, în loc să se preocupe de rezolvarea unor probleme atât de importante pentru dezvoltarea României precum programele finanţate din fonduri europene", a declarat ministrul Eduard Hellvig.

Concret, planul de acţiuni propus de MDRT include propuneri privind:

- înfiinţarea, în cadrul Autorităţii de Management a POR, începând cu luna august, a unei Unităţi de Verificare a Achiziţiilor Publice

- realizarea, din partea Autorităţii Naţionale de Audit, a unei noi misiuni de audit, după trei luni de funcţionare a acestei unităţi, care să confirme dacă noul sistem de management şi control al POR funcţionează în parametri normali

Numai după această perioadă, Autoritatea Naţională de Audit ar fi îndreptăţită legitim să propună Comisiei Europene o eventuală suspendare a plăţilor către POR.

Planul de acţiuni propus de MDRT va fi discutat săptămâna viitoare cu Autoritatea Naţională de Audit, în cadrul unei şedinţe de conciliere.

În perioada ianuarie-mai 2012, MDRT a aplicat un număr de 195 de corecţii financiare beneficiarilor de fonduri europene, prin POR. În paralel, Autoritatea Naţională de Audit a derulat o misiune care, pe un eşantion de 23 de contracte de achiziţie publică, a constatat şi a recomandat aplicarea de corecţii financiare pentru un număr de 11 beneficiari.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii