Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Valerian Vreme a participat la Consiliul Uniunii Europene - Transporturi, Telecomunicaţii, Energie (TTE)

ro

07 Dec, 2010 00:00 743 Marime text
Valerian Vreme, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a participat vineri, 3 decembrie, 2010, la reuniunea Consiliului Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie al Uniunii Europene (componenta telecomunicaţii), eveniment care a avut loc la Bruxelles.

În cadrul reuniunii s-au abordat următoarele teme:

1. Propunerea de decizie privind instituirea primului program pentru politica în domeniul spectrului de frecvenţe radio (RSPP) - promovează gestionarea eficientă a spectrului de frecvenţe radio propunând ca până în 2013 statele membre să asigure disponibilitatea unui spectru suficient de frecvențe pentru banda largă pe suport radio;

2. Propunerea de regulament privind durata Agenţiei Europene pentru securitatea reţelelor şi a informaţiei (ENISA) / Propunerea de regulament privind modernizarea ENISA - urmăreşte, pe de o parte, consolidarea cooperării între statele membre, autorităţile cu responsabilităţi în domeniul securităţii ICT şi mediul de afaceri şi, pe de altă parte, creşterea încrederii cetăţenilor europeni şi mediului de afaceri în reţelele informatice. Propunerea nu va putea fi adoptată într-o perioadă de timp suficientă pentru a nu perturba activitatea ENISA. Prin urmare, Comisia a propus un al doilea regulament, prin care urmăreşte doar prelungirea mandatului ENISA cu 18 luni, pentru a nu se pune în pericol continuitatea activităţii sale;

3. Concluziile Consiliului privind strategia europeană de broadband - au fost publicate în contextul priorităţilor stabilite în Agenda Digitală şi Strategia UE 2020, mai exact: asigurarea unui procent de acoperire de 100% cu reţele broadband, până în 2013; asigurarea accesului tuturor europenilor, până în 2020, la viteze de internet de peste 30 Mbps; asigurarea utilizării internetului de foarte mare viteză, de peste 100 Mbps, de către 50% dintre gospodăriile europene, până în 2020;

4. Proiectul de concluzii ale Consiliului privind interacţiunea dintre Agenda Digitală pentru Europa şi Iniţiativa Uniunea Inovării - evidenţiază faptul că cele două iniţiative au o importanţă crucială în îndeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020, deoarece prezintă o abordare strategică, care reuneşte reprezentanţii la toate nivelurile de decizie.

Intervenţia ministrului Valerian Vreme a subliniat că România sprijină demersurile UE cu privire la îmbunătăţirea coordonării, a flexibilităţii şi a disponibilităţii spectrului radio pentru comunicaţii wireless în bandă largă şi pentru alte politici specifice.

„Eficientizarea gestionării spectrului de frecvenţe radio reprezintă o componentă importantă în atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020 şi ale Agendei digitale pentru Europa, mai ales în ceea ce priveşte redresarea economică, competitivitatea şi productivitatea pe piaţa internă şi creşterea ofertei de locuri de muncă de calitate. În România, tehnologia broadband fără fir se află în continuă evoluţie, depăşind telefonia fixă în ceea ce priveşte rata de penetrare a populaţiei şi din acest motiv spectrul radio trebuie administrat eficient şi raţional, cu asigurarea satisfacerii interesului public, social şi de apărare a ţării", a declarat ministrul Valerian Vreme.

Îndeplinirea obiectivului strategiei Europa 2020 de creştere a investiţiilor în domeniul cercetării si dezvoltării până la 3 % din PIB ar putea duce la crearea a 3,7 milioane de locuri de muncă si la o creştere a PIB-ului anual de până la 795 miliarde € până în 2025.

"O Agendă Digitală pentru Europa" este prima iniţiativă-fanion din cadrul strategiei „Europa 2020",

menită să contribuie semnificativ la creşterea economică a Uniunii Europene şi să propage beneficiile erei

digitale în întreaga societate.

Europa 2020 este strategia lansată în martie, 2010, de către Comisia Europeană, cu scopul ieşirii din

criză şi pregătirii economiei Uniunii Europene pentru deceniul următor.

ENISA este un corp de expertiză creat în 2004 de Uniunea Europeană, pentru a răspunde și mai ales a preveni problemele privind securitatea informatică.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale şi ale societăţii bazate pe cunoaştere din România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitaţi www.mcsi.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii