Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:34 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Prahova Pompierii salvatori din județul Prahova au acționat pentru gestionarea a 44 de situații de urgență

ro

16 Mar, 2023 13:25 576 Marime text
BULETIN INFORMATIV
NR. 29 din 16 martie 2023
 
În ultimele 24 de ore, pompierii salvatori din județul Prahova au acționat pentru gestionarea a 44 de situații de urgență, 28 dintre acestea fiind reprezentate de acordarea asistenței medicale de urgență.
De asemenea, echipajele de salvatori au localizat și lichidat șase incendii, cinci dintre acestea fiind de vegetație uscată, produse în localitățile Podenii Noi (1000 mp), Ștefești (300 mp), Mizil (1 ha), Predeal Sărari (2000 mp) și Ceptura (1000 mp).
Totodată, pompierii prahoveni au acționat și în alte 2 cazuri în sprijinul comunităților, care au vizat deblocarea ușilor de acces în locuințe, pentru a facilita accesul echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate.
În acest interval, 28 de persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 2 accidente rutiere, în care au fost implicate 3 autoturisme și o autoutilitară, precum și cei 7 ocupanți ai acestora. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităților de intervenţie au efectuat trei misiuni de recunoaştere în teren, în orașul Vălenii de Munte, în localitatea Lipănești, precum și la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
***
Atenție: incendiile de vegetație uscată se pot propaga la gospodării, punând în pericol viața și bunurile cetățenilor!
Odată cu sosirea primăverii şi încălzirea vremii, gospodarii şi fermierii aleg să îşi igienizeze terenurile prin arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate. Aceasta este, din nefericire, cea mai întâlnită practică şi reprezintă un pericol foarte mare prin posibilitatea propagării flăcărilor la alte terenuri, păduri, precum și la diferite construcții sau sisteme din apropiere.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al județului Prahova face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
 
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.
 
• Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
 
• Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
 
• Nu se admite utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze, lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc. și, respectiv, la mai puțin de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără ca focul să fie supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
 
Deoarece legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, transmitem din nou un apel către populație și către factorii de răspundere din administrațiile locale, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condițiile meteorologice.
***
Vă reamintim că informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
 
De asemenea, puteți descărca noua aplicație DSU. Fii informat și fii pregătit oriunde, oricând!
Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar și Android și poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri:
Unitățile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.                                                                                                                                   
 
  Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii