Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:46 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Prahova Pompierii militari din județul Prahova au acționat în 105 misiuni

ro

19 Jun, 2023 11:40 722 Marime text
BULETIN INFORMATIV
NR. 58 din 12 iunie 2023
 
În ultimele 72 de ore, pompierii militari din județul Prahova au acționat în 105 misiuni, dintre care 35 au fost intervenții în situații de urgență și 70 urgențe medicale.
Echipajele de salvatori au acționat pentru stingerea a 4 incendii, precum și în alte 4 intervenții în sprijinul comunităților, care au presupus deblocarea ușilor de acces în locuințe, pentru a facilita intervenția echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, salvarea unui animal și asistența unei persoane nedeplasabile.
În acest interval, 71 de persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD. În toate cazurile, paramedicii au acordat prim ajutorul medical calificat, persoanele fiind monitorizate şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.      
Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 8 accidente rutiere, în care au fost implicate 11 autoturisme, un autotren și un autobuz, precum și cei 27 de ocupanți ai acestora, dintre care 4 au fost transportați la spital pentru a primi îngrijiri suplimentare.
Cel mai grav accident a avut loc duminică, în jurul orei 11:30, în comuna Poienarii Burchii, fiind vorba despre două autoturisme care au intrat în coliziune, iar, în urma impactului violent, toate cele 3 persoane aflate la bordul acestora au fost încarcerate. Imediat, la locul evenimentului s-au deplasat o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere, două echipaje SMURD și o ambulanță de terapie intensivă mobilă, fiind solicitată și intervenția elicopterului SMURD. La sosirea echipajelor de intervenție, s-a constatat că doar una dintre cele trei victime (bărbat, aproximativ 20 ani) mai prezenta semne vitale, astfel că s-a procedat la extragerea acesteia dintre fiarele contorsionate, fiind preluată apoi de elicopterul SMURD și transportată la Spitalul Floreasca.
 
 
 
În săptămâna 12 – 18 iunie 2023, inspectorii de prevenire au desfășurat 29 activități de informare, acţiuni de control și de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unități de cultură și centre comerciale. Dintre acestea, 11 activități au fost desfășurate cu prilejul Zilei Informării Preventive – Marți, 13 iunie 2023.
Pe timpul desfășurării acestor acțiuni, au fost depistate 193 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 21 au fost soluționate pe timpul activităților. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat 89 de avertismente și 14 amenzi, în cuantum de 150.000 lei. Cu ocazia desfășurării controalelor, au fost organizate 18 exerciții cu 516 persoane și 28 de instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor, la care au participat 500 de persoane.
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situații pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerințelor de securitate.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităților de intervenţie au efectuat 5 misiuni de recunoaştere în teren, în orașele Sinaia și Comarnic, pentru verificarea rețelelor de hidranți, precum și la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
                                                                        ***
Duminică, 18.06.2023, în intervalul orar 14:20-15:30, pentru județul Prahova a fost emisă o avertizare COD PORTOCALIU privind manifestarea unor fenomene meteo periculoase, care a vizat următoarele localități: Ploiești, Brazi, Urlați, Boldești-Scăeni, Valea Călugărească, Bucov, Bărcănești, Puchenii Mari, Ariceștii Rahtivani, Târgșoru Vechi, Blejoi, Albești-Paleologu, Colceag, Berceni, Râfov, Drăgănești, Iordăcheanu, Păulești, Lipănești, Podenii Noi, Tomșani, Ceptura, Dumbrava, Bălțești, Gornet-Cricov, Balta Doamnei, Tinosu, Apostolache, Plopu, Gherghița, Tătaru, Olari, Fântânele. Fenomenele meteo prognozate: averse torențiale, care au acumulat peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină.
Ca urmare a manifestării acestor fenomene meteorologice, pompierii militari prahoveni au fost solicitați sa intervină pentru degajarea unor copaci căzuți pe carosabil în localitățile Sinaia, Cheia, Ploiești (pe străzile: Cornăţel, Teleajen, Mihai Bravu, Ale. Iezerului), precum și pentru evacuarea apei dintr-o locuință în comuna Bucov. Nu au fost înregistrate victime sau alte probleme deosebite.
În acest context, reamintim cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri:
  • Curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apei de ploaie.
  • Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul.
  • Nu vă deplasați cu autoturismul în zone inundate.
  • În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.
  • Dacă este necesară evacuarea, deplasați-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere.
  • În situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
 
  •  
Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro.
De asemenea, puteți descărca noua aplicație DSU. Fii informat și fii pregătit oriunde, oricând!
Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar și Android și poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri:
App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)
Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu )
***
Unitățile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.                                               
                                                                                  
  Compartimentul Informare și Relații Publice  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii