Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:34 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Timiș Manipularea articolelor pirotehnice

ro

26 Jul, 2023 14:09 411 Marime text
                                                                       Nr. 103 din 26 Iulie 2023
 
 
MANIPULAREA ARTICOLELOR PIROTEHNICE ÎN ATENŢIA POLIŢIŞTILOR
 
 
Având în vedere că este sezonul evenimentelor şi totodată sunt desfăşurate activităţi cu articole pirotehnice, Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Timiş, desfășoară acţiuni pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.
 
 În concret, poliţiştii le aduc la cunoştinţă administratorilor sălilor de evenimente categoriile  articolelor pirotehnice care sunt supuse autorizării şi măsurile pe care trebuie să le ia atunci când organizează focuri de artificii conform legislaţiei în vigoare.
 
Precizăm faptul că organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective. (art.34, alin. (1), (2),(3) ).
 
Se vor avea în vedere şi prevederile art. 31 și art.34 din Legea nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, și anume:
,,Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. (art. 31, alin. 1)
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. (art. 34)”
 
Încălcarea prevederilor art. 31 și art. 34 constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 3.000 - 7.500 lei, pentru persoanele fizice, iar în cazul persoanelor juridice limitele amezilor se dublează.
 
Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:
 
a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
 
b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
 
c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
 
d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
 
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
 
f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
 
g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
 
Scopul acţiunii este acela al creşterii siguranţei cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.
 
 
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii