Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș Buletin de presă

ro

24 Sep, 2023 15:15 492 Marime text
Reținut de polițiști pentru amenințare și violență în familie

În data de 23 septembrie a.c., în jurul orei 10:30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pitești au fost sesizați cu privire la o stare conflictuală intrafamilială.
Din verificările efectuate de către polițiștii Secției 1 Poliție Pitești a rezultat că un bărbat de 39 de ani, din Ștefănești, ar fi agresat pe concubina acestuia și pe fiul lor minor, în timp ce se aflau pe scara unui bloc de locuințe și în fața imobilului.
De asemenea, în seara zilei precedente, cel în cauză ar fi amenințat-o pe concubina sa.
După parcurgerea procedurii de evaluare a riscului, conform Legii 217/2013 privind combaterea violenței domestice, a fost emis un Ordin de protecție provizoriu față de bărbatul în cauză.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și violență în familie (două acte materiale), conform art. 206 și 199 din Codul Penal.
După administrarea probatoriului, bărbatul de 39 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi, 24 septembrie, să fie prezentat în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Recomandări ale polițiștilor argeșeni pentru prevenirea violenței domestice:
 
Deja nu mai este o noutate faptul că, polițiștii care intervin la evenimente privind violența domestică, pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit, când se confirmă o stare de pericol ce planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a persoanei vătămate.
„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și, ideal, iubire, indiferent cine locuiește în acel spațiu. Când asociem acest cuvânt cu „violența domestică”, deși aflată în contradicție, acest lucru face ca violența domestică să fie greu de identificat, de înțeles și mai ales, de pedepsit.
Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
 
Ce să faceți dacă ați devenit o victimă?
- conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;
- sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;
- dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici;
- cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;
- nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta.

 
Aspecte legale privind violența domestică
 
În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

Reținut de polițiști

În seara zilei de 23 septembrie a.c., în jurul orei 22:00, polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Piteşti au fost sesizațide către o femeie cu privire la faptul că în aceeași seară, în jurul orei 20:30, în timp ce se deplasa pe jos pe DN 73, pe raza comunei Mărăcineni, ar fi fost deposedată prin violență de către un individ necunoscut care se deplasa pe bicicletă, de geanta pe care o purta pe umăr. Ulterior săvârșirii faptei, cel în cauză s-ar fi dezechilibrat, căzând în vegetația din partea adiacentă părții carosabile, împrejurare în care persoana vătămată și-ar fi recuperate geanta.
Ca urmare a sesizării, semnalmentele persoanei au fost transmise în atenție lucrătorilor de poliție, iar polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au depistat bărbatul în cauză, identificat ca fiind un bărbat de 33 ani din comuna Vitomirești, județul Olt,care a fost condus la sediul poliției pentru verificări.
Din cercetări s-a stabilit că cele sesizate se confirmă, fiind înregistrat dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată, cercetările fiind preluate de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale Pitești.
După administrarea probatoriului, probatoriului, bărbatul de 35 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi, 24 septembrie, să fie prezentat în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

În ultimele 48 de ore, polițiștii Serviciului Rutier Argeș, împreună cu polițiștii structurilor rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești,au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, precum și depistarea conducătorilor auto care încalcă legislația rutieră, în special a conducerii agresive, precum și a conducătorilor auto care aleg să conducă în timp ce se află sub influența alcoolului sau a subvstanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate în ultimele două zile, polițiștii rutieri au aplicat 339 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 78.000 de lei, fiind aplicate și măsurile complementare de reținere a 18 permise de conducere și retragere a 13 certificate de înmatriculare.
Poliţiştii Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Conduceau cu viteză excesivă

În ziua de 23 septembrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Câmpulung au depistat un tânăr de 22 de ani, din Mihăești, care conducea un autoturism pe DN 73, pe raza comunei Schitu-Golești, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 128 km/h (mai mult cu 78 de km/h față de limita legală pe tronsonul de drum unde a fost depistat).
Ca urmare a abaterii constatate, tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei, conform OUG 195/2002R, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 120 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
În ziua de 23 septembrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Câmpulung au depistat un bărbat de 40 de ani, din Nucșoara, care conducea un autoturism pe DN 73, pe raza comunei Schitu-Golești, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 114 km/h (mai mult cu 64 de km/h față de limita legală pe tronsonul de drum unde a fost depistat).
Ca urmare a abaterii constatate, tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei, conform OUG 195/2002R, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare.

Conducea fără drept o motocicletă neînmatriculată

În ziua de 23 septembrie a.c., polițiștii Formațiunii Rutere Topoloveni au depistat un bărbat de 36 de ani, din Bogați, care conducea o motocicletă pe DJ 702C, pe raza localității de domiciliu, iar în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române, s-a stabilit că cel în cauză nu figureazaă ca detonator al categoriei de permis de conducere corespunzătoare tipului de vehicul pe care îl conducea, iar motocicleta în cauză nu era înmatriculată sau înregistrată în circulație.
Ca urmare a celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 334 și 335 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care faptele au fost săvârșite.

Depistați conducând sub influența alcoolului

În ziua de 22 septembrie a.c., în jurul orei 22:00, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Pitești au depistat un bărbat de 63 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism pe Bld. 1 Decembrie 1918, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
Având în vedere că rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin.1 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
În ziua de 23 septembrie a.c., polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni au depistat un bărbat de 71 de ani, din Bogați, care conducea un autoturism pe DJ 702C, pe raza localității de domiciliu, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
Având în vedere că rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin.1 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

A produs un eveniment rutier, fiind sub influența băuturilor alcoolice, și a părăsit locul accidentului

În noaptea de 23 spre 24 septembrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au fost sesizați cu privire la un eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme, pe str. Aleea Spitalului din Municipiul Pitești, în urma căruia unul dintre conducătorii auto a părăsit locul producerii evenimentului rutier.
La fața locului a fost identificat un tânăr de 19 de ani, însoțit de o tânără de 23 de ani, pasageră în autoturismul condus de prima persoană menționată, polițiștii Biroului Rutier Pitești identificând al doilea conducător auto, de 25 de ani, din Pitești, la aproximativ 20 de minte după producerea evenimentului sesizat.
Din verificările preliminare, s-a stabilit că bărbatul de 25 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism pe str. Aleea Spitalului, având direcția de deplasare spre bld. Nicolae Bălcescu, în împrejurări care vor fi stabilite din cercetări, în curbă ușoară la dreapta, ar fi pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu autoturismul condus de tânărul de 19 ani.
În urma evenimentului rutier, au suferit leziuni tânărul de 19 ani, precum și pasagera dreapta față, respectiv tânăra de 23 de ani, care au fost transportați la spital pentru investigații medicale.
În urma testării cu aparatul etilotest a conducătorilor auto, a rezultat că unul dintre conducătorii auto, respectiv cel de 25 de ani, se afla sub influența băuturilor alcoolice, valoarea rezulată în urma testării fiind de 0,28 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 196 și 338 din Codul Penal, iar permisul de conducere al celui în cauză a fost reținut, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Totodată, cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, precum și testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind negativ.
 
  
Activitățipreventivedesfășurate de polițiștiînșcoli

În ziua de 22 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități cu caracter informativ-preventiv la Liceul Tehnologic ,,Dimitrie Dima” din municipiul Pitești.
În cadrul activităților au fost prezentate aspecte privind reducerea victimizării minorilor, respectarea normelor de conviețuire socială precum și reguli privind utilizarea responsabilă a rețelelor de socializare.
Totodată, au fost prezentate și efectele și riscurile consumului substanțelor cu efect psihoactiv, fiind prezentate aspecte specifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
De asemenea, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au acționat în incinta unității școlare, pentru creșterea siguranței elevilor și a cadrelor didactice în spațiile școlare și adiacente acestora, pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale, conform Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială, precum și a respectării prevederilor legale privind comercializarea și consumul  produselor din tutun, fapte ce constituie contravenții prevăzute de Legea nr. 349/2002.

Activități preventive la un eveniment public

În zilele de 22 și 23 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș, împreună cu reprezentanții Agenției Naționale Antidrog și cu jandarmii argeșeni, au desfășurat activități informativ-preventive la Festivalului C.F.MOTO DAYS ADVENTURE FEST din Mioveni.
Participanții la activități au fost informați cu privire la pericolul substanțelor care creează dependență, efectele consumului și consecințele traficului de substanțe cu efect psihoactiv, precum și cu privire la riscurile asociate consumului de alcool.
De asemenea, discuțiile au avut și tema prevenirii delincvenței juvenile, a victimizării minorilor și adoptarea unui comportament responsabil în cadrul manifestărilor cultural-artistice cu public numeros.
Activitățile desfășurate de polițiștii Biroului Siguranță Școlară în ziua de 22 septembrie au avut drept beneficiari 154 de persoane.
Activitățile desfășurate de polițiști în ziua de 23 septembrie au avut drept beneficiari 133 de persoane.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii