Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la runda de consultări româno-canadiene pe problematica bilaterală şi de securitate

ro

31 Mar, 2016 11:12 824 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut, la 30 martie 2016, la Ottawa, o rundă consultări bilaterale privind problematica relaţiilor bilaterale şi de securitate la Ministerul canadian al de Afacerilor Globale şi la Ministerul canadian al Apărării Naţionale. Consultările româno-canadiene se înscriu în seria contactelor periodice în plan politico-diplomatic având ca scop realizarea unui dialog aprofundat pe o serie de dosare de interes reciproc şi dezvoltarea cooperării bilaterale, inclusiv prin identificarea unor modalităţi de acţiune comună pentru promovarea unor obiective prioritare în forurile multilaterale.
 Programul consultărilor a inclus, la Ministerul Afacerilor Globale, întrevederi cu ministrul adjunct Daniel Jean, precum si cu secretarul de stat pentru securitate internaţională Mark Gwozdecky.
 Cu acest prilej, a avut loc un schimb de opinii asupra stadiului şi perspectivelor de dezvoltare a relaţiilor româno-canadiene pe palierele bilateral şi multilateral – în special în cadrul NATO, OSCE şi Organizaţia Internaţională a Francofoniei - şi din perspectiva amplificării relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Canada. Au fost exprimate aprecierea pentru nivelul atins de relaţiile româno-canadiene în plan politico-militar şi interesul ambelor părţi pentru dinamizarea contactelor politice, inclusiv la nivel înalt. De asemenea, au fost evidenţiate posibilităţile de dezvoltare a cooperării militare şi de securitate, o componentă tot mai consistentă şi dinamică a relaţiilor bilaterale.
           În ceea ce priveşte cooperarea economică, ambele părţi au subliniat interesul valorificării optime a potenţialului existent pentru amplificarea relaţiilor economice şi comerciale, având în vedere atât evoluţiile pozitive ale economiei româneşti, avantajele competitive oferite de piaţa românească, cât şi perspectiva finalizării Acordului Economic şi Comercial cuprinzător UE-Canada.
În această perspectivă, secretarul de stat pentru afaceri strategice a ridicat problematica vizelor canadiene pentru cetăţenii români, evidenţiind importanţa eliminării acestui impediment cât mai curând posibil astfel încât toţi cetăţenii români să valorifice, similar celorlalţi cetăţeni europeni,  oportunităţile pe care le va genera - în plan bilateral şi al schimburilor comerciale UE-Canada - viitoarea semnare a Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător. Oficialul român a exprimat aşteptarea autorităţilor de la Bucureşti pentru introducerea într-un orizont de timp cât mai scurt a cetăţenilor români în viitorul sistem canadian de intrare fără viză pe teritoriul Canadei (eTA), de natură să conducă la realizarea deplină, în orizontul de timp apropiat, a obiectivului comun împărtăşit de România, Canada şi Uniunea Europeană, de ridicare completă a regimului vizelor canadiene pentru cetăţenii români.
O altă temă prioritară pe agenda consultărilor a fost reprezentată de problematica de securitate. Cele două părţi au trecut în revistă principalele evoluţii din vecinătatea Alianţei, cu accent pe regiunea extinsă a Mării Negre, şi au discutat modalităţile avute în vedere de cele două state pentru promovarea obiectivelor de securitate în pregătirea Summit-ului NATO de la Varşovia. Părţile au exprimat opinii convergente privind necesitatea ca reuniunea la vârf din capitala poloneză, din vara acestui an, să marcheze decisiv procesul de adaptare al NATO, pe termen lung, la noile amenințări de securitate.
Convorbirile dintre secretarul de stat Daniel Ioniţă şi ministrul–adjunct al apărării John Foster s-au concentrat asupra cooperării bilaterale militare şi în cadrul NATO. Oficialul român a exprimat aprecierea autorităţilor române pentru prezenţa sporită a forţelor armate canadiene în România şi în regiunea Mării Negre, în cadrul exerciţiilor comune de instruire şi antrenament cu participare aliată, şi interesul pentru intensificarea acestei cooperări în contextul măsurilor privind implementarea Planului de acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie a NATO (Readiness Action Plan). Au fost abordate provocările la adresa securităţii euro-atlantice, fiind subliniată, în acest context, necesitatea unei abordări echilibrate a NATO faţă de provocările de securitate din sudul şi estul Alianţei. De asemenea, părţile au evidenţiat similitudinea abordărilor privind continuarea eforturilor de consolidare a capacităţii NATO de descurajare şi apărare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii