Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:09 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la cea de-a 32-a Reuniune a Consiliului Ministerial al OCEMN 18 Iunie 2015

ro

18 Jun, 2015 16:27 1170 Marime text
Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la cea de-a 32-a Reuniune a Consiliului Ministerial al OCEMN
 
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 18 iunie 2015, la Chișinău, la cea de-a 32-a reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), desfăşurată sub Preşedinţia-în-Exerciţiu a Republicii Moldova (PiE RMD).

Reuniunea Consiliului Ministerial OCEMN marchează momentul de bilanţ al Preşedinţiei-în-Exerciţiu asigurată de Republica Moldova şi preluarea de către România a viitoarei preşedinţii a organizaţiei, de la 1 iulie 2015 până la 31 decembrie 2015.

În cadrul reuniunii,  au fost trecute în revistă principalele progrese înregistrate pe perioada PiE RMD în implementarea Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit în OCEMN (2012), rezultatele reuniunilor ministeriale în domenii importante ale cooperării regionale (transporturi, economie şi sănătate), eficientizarea activităţii Secretariatului Internaţional Permanent al OCEMN, precum şi evaluarea activităţii organismelor înrudite.

În cadrul reuniunii ministeriale, a avut loc ceremonia simbolică de predare a Preşedinţiei-în-Exerciţiu către ţara noastră, pentru  semestrul al II-lea al anului 2015.

În intervenţia sa, cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a subliniat angajamentul României pentru dezvoltarea cooperării regionale la Marea Neagră, în calitate de stat membru fondator al Organizaţiei, şi a evidențiat contribuţia statului român la accentuarea misiunii economice a OCEMN.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, totodată, prioritățile viitoarei Președinții a României, care începe de la 1 iulie 2015 sub moto-ul "Building Stability, Enhancing Connectivity".  Astfel, ministrul a menționat ca priorități susținerea activităţilor Organizaţiei mai ales în domeniul transporturilor, energiei, protecţiei mediului, combaterii criminalităţii transfrontaliere, a evaziunii fiscale şi a cooperării în domeniul asistenţei pentru situaţii de urgenţă. Bogdan Aurescu a subliniat şi importanţa existenței unei cooperări pragmatice și flexibile între OCEMN și UE și necesitatea identificării unor proiecte în arii comune de interes. "Vorbind despre relația OCEMN-UE, termenul de interacțiune nu este poate cel mai potrivit. Ceea ce trebuie să căutam în relația cu UE nu este să interacționăm, ci să stabilim un veritabil parteneriat. (...). Dacă ne uităm la aspectele legate de comerț și investiții, prioritatea pe termen lung a UE de stimulare a creșterii și de creare de locuri de muncă și sustenabilitate economică, la rețelele trans-europene și politica de vecinătate - toate acestea sunt stimulente puternice pentru o relație întărită între OCEMN și UE", a arătat Bogdan Aurescu.

Referitor la Preşedinţia-în-exerciţiu a României, ministrul afacerilor externe a afirmat că țara noastră are în vedere continuarea procesului de eficientizare și modernizare a organizaţiei. Totodată, a arătat că dinamizarea şi aprofundarea interacţiunii cu UE se va axa pe domenii care să suscite interesul statelor membre ale OCEMN faţă de cooperarea sectorială: transporturi, combaterea criminalităţii, mediul şi dialogul cu societatea civilă.

Nu în ultimul rând, referindu-se la situația din regiunea Mării Negre, ministrul Bogdan Aurescu a arătat, în intervenția sa, că, "fiind pe deplin conștienți de caracterul economic al Organizației, pe care dorim să îl păstrăm și întărim, consider că toate statele membre trebuie să respecte angajamentele asumate prin Carta OCEMN, care includ respectarea principiilor de drept internațional, precum și să lucrăm împreună pentru asigurarea securității, stabilității și dezvoltării pentru toate statele membre."
 
Informații suplimentare:
Procesul de cooperare la Marea Neagră a fost lansat prin Declaraţia de la Istanbul (25 iunie 1992). În 1998, prin semnarea „Cartei OCEMN”, iniţiativa politică a fost transformată într-o organizaţie internaţională cu caracter regional. În prezent, OCEMN cuprinde 12 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina şi Serbia.
România deţine coordonarea grupurilor de lucru pentru combaterea criminalităţii (2015-2017) şi protecţia mediului (2014-2016), iar din iulie 2015 va prelua şi coordonarea grupului de lucru privind transporturile. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii