Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:30 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Porţilor Deschise

ro

30 Aug, 2010 22:37 1603 Marime text
jandarmi-1.jpgMiercuri, 01 septembrie a.c., se împlinesc 117 ani de la intrarea în vigoare a Regulamentului de aplicare a Legii Jandarmeriei Rurale. Prevederea cea mai importantă a acestui document era următoarea: „Organizarea Jandarmeriei rurale, astfel cum este prescrisă de lege, face din această instituţiune un corp militar, pus la dispoziţiunea ministrului de interne, pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică. Ea se mai află sub ordinele ministrului de justiţie, ale ministrului public în ce priveşte atribuţiunile de poliţie, precum şi sub acela al ministrului de război pentru tot ce se raportă la disciplină, comandament şi instrucţie militară a trupei" (art.1).

Cu acest prilej, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,TOMIS" Constanţa organizează o suită de manifestări menite să marcheze aşa cum se cuvine un astfel de eveniment.

jandarmi-2.jpgÎn aceste zile, Sala Tradiţiilor de la reşedinţa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa cât şi cea de la Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,TOMIS" găzduiesc expoziţii cu fotografii şi documente de epocă, realizate cu sprijinul directorului Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I", filiala Constanţa, prof. dr. Costin Scurtu. Profesorul Scurtu a susţinut în faţa cadrelor militare, în cluburile unităţiilor, expuneri referitoare la rolul şi acţiunile Jandarmeriei în zonele administrative rurale ale judeţului Constanţa, până la sfârşitul Primului Război Mondial.

Concursul sportiv „Cupa Jandarmeriei Rurale, 117 ani" aliniază peste 200 de jandarmi din Constanţa, Neptun, Medgidia şi Cernavodă, care evoluează, pe echipe, la fotbal în sală. Întrecerile, care au debutat vineri, 27 august, se vor încheia marţi, 31 august, cu premierea câştigătorilor.

Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului şi organizării Jandarmeriei rurale i-a revenit partidului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat şi prezentat Parlamentului în ianuarie-februarie 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale. Această lege a fost promulgată prin Decretul Regal nr.2919 din 30.08.1893.

Conform Istoricului Companiei de Jandarmi Constanţa, în funcţie de reorganizările admnistrativ-teritoriale, jandarmii constănţeni au fost prezenţi în zona rurală a judeţului, creând posturile corespunzătoare comunelor şi pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică. Într-o perioadă frământată, la început de secol XX, jandarmii se confruntau cu o infracţionalitate ridicată.

De exemplu, în data de 1 mai 1914, Instoricul Companiei consemnează: „în comuna Hasiduluc, la ora 12 noaptea a fost bătut şi jefuit pe şosea, între km. 5-8 căruţaşul Achim Marmaşu din comuna Jurilovca, judeţul Tulcea de suma de lei 40 şi un revolver de către individual Stan Neacşu, meragiu. Actele dresate şi individual s-a înaintat Parchetului Constanţa.". Acelaşi document menţionează intervenţii ale jandarmilor în urma ploilor torenţiale, pentru salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri publice şi private, dar şi sprijinul autorităţilor pentru intervenţia în cazul unor epidemii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii