Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:19 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pompierii militari constănţeni - evoluţia armei la ceas aniversar - 13 septembrie 2014

ro

13 Sep, 2014 16:26 1227 Marime text
Focul, unul din elementele esenţiale ale vieţii, adevărat „motor” al dezvoltării civilizaţiei umane, poate fi, atunci când este scăpat de sub control, un duşman de temut al acesteia. Alături de cutremure, inundaţii, secete, focul a pricinuit omenirii mari pagube materiale şi, nu de puţine ori, şi-a luat şi tribut de sânge. De aceea a apărut preocuparea organizării unor formaţiuni de luptă împotriva focului şi instituirea unor reguli de prevenire a incendiilor.
În urmă cu 166 de ani, pe Dealul Spirii s-a luptat pentru un principiu, acela al libertăţii. Deja a intrat în tradiţie ca pompierii constănţeni să omagieze odată cu Ziua Pomperilor din România şi faptele înaintaşilor pompieri. Sărbătoarea constituie un prilej de evocare a faptelor de arme săvârşite acum peste un veac şi jumătate de militarii pompieri din Bucureşti care, alături de infanteriştii Regimentului 3 şi revoluţionari, au înscris o pagină de eroism în lupta poporului român pentru emancipare naţională şi socială. Conform atestărilor existente la 1880 stingerea incendiilor era în atribuţia organelor de poliţie ajutaţi de hamalii din Portul Constanţa şi sacagii. După acest an s-a înfiinţat „Serviciul Pompieriei Comunale” şi pe lângă stingerea incendiilor pompierii de la acea vreme erau plătiţi şi pentru a asigura stropirea străzilor, activitate la care foloseau o pompă fixă special instalată.
Începând cu anul 1926 pompierii din Constanţa au fost militarizaţi, iar în fruntea serviciului a fost numit slt. Nicolae Picioruş, moment în care s-a înfiinţat şi prima subunitate de pompieri militari în Dobrogea care funcţiona sub egida Primăriei şi îşi avea sediul pe strada Mircea nr. 104.
Următoarea secţie de pompieri înfiinţată a fost Compania PCI Constanţa Port care şi-a început activitatea în anul 1930 în scopul asigurării intervenţiei pentru localizarea şi lichidarea incendiilor declarate pe teritoriul portului.
Zece ani mai târziu, la 22 septembrie 1940 prin transferul fostei Secţii de pompieri Bazargic în oraşul Medgidia, s-a înfiinţat Secţia de Pompieri Medgidia, funcţionând sub egida Primăriei oraşului.
La 01 iulie 1975 şi-a început activitatea Compania de Pompieri Mangalia, iar cinci ani mai târziu s-a înfiinţat Compania de Pompieri Midia-Năvodari, având misiunea principală de a asigura intervenţia la incendii pe Platforma Petrochimică Midia-Năvodari dar şi la imobilele din raionul de intervenţie.
În iulie 1986 s-a înfiinţat Pichetul de Pompieri Cernavodă, cu misiunea de a asigura intervenţia la incendii la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă şi în raionul de intervenţie atribuit.
Organizarea companiilor de pompieri de până la 1989 lăsa aglomerările urbane neacoperite din punct de vedere operativ. Astfel, după 1990, eforturile pompierilor militari au fost direcţionate pentru înfiinţarea de noi subunităţi în localităţi, în vederea împărţirii judicioase a raioanelor de intervenţie şi asigurarea timpilor de intervenţie operativi pe teritoriul judeţului. Primul pas a fost făcut la 01 septembrie 1992 când s-a înfiinţat Compania de Pompieri Palas Constanţa. Avându-se în vedere întinderea judeţului, puterea economică, diversitatea activităţilor desfăşurate de agenţii economici şi nu în ultimul rând numărul mare de locuitori, la 15 august 1995 s-au înfiinţat două noi subunităţi, actualele Staţii de Pompieri Tuzla şi Hârşova.
Ultima subunitate constănţeană de pompieria fost înfiinţată pe data de 9 septembrie 2000 în localitatea Chirnogeni - Pichetul de Pompieri „13 Septembrie 2000”.
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii