Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:48 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ - Garda de Coasta

ro

30 Jan, 2012 19:12 630 Marime text
În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 4 infracţiuni astfel:

Pescuit ilegal la Sulina


În data de 28.01.2012 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul executării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, au depistat doi cetăţeni care pescuiau cu plase interzise de lege.
Lucrătorii S.P.F. Sulina i-au prins în flagrant pe F.V. de 24 ani şi F.P. de 23 ani, ambii domiciliaţi în oraşul Sulina, care pescuiau în apropierea podului de peste canalul Cardon, dintr-o barcă cu motor cu două unelte tip prostovol.
În momentul controlului a fost descoperită în barcă şi o cantitate de peşte din specia caras, care a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.
Cele două persoane au recunoscut faptul că nu posedă autorizaţie pentru a desfăşura activităţi de pescuit cu unelte tip prostovol.
Plasele de pescuit, în valoare de aproxiamtiv 300 lei, au fost ridicate în vederea confiscării.
Pe numele celor în cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de "deţinere sau folosire la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor tip prostovol", faptă prevazută şi sanctionată de art. 64, lit. k din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Furt de fier vechi pe braţul Borcea

În data de 28.01.2012 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat un cetăţean român care transporta cu un atelaj hipo aproximativ 250 kilograme fier vechi, cantitate ce fusese sustrasă de pe un împingător ce naviga pe braţul Borcea.
Lucrătorii S.P.F. Cernavodă au fost anunţaţi de reprezentanţi ai Căpităniei Portului Hârşova, în jurul orei 14.15., că mai multe bărci pescăreşti s-au legat de un împingător sub pavilion Croaţia cu scopul de a sustrage fier vechi de la bordul acestuia.
Poliţiştii de frontieră au constituit două echipe operative, care au acţionat atât pe apă, cât şi pe uscat, astfel încât în jurul orei 16.00, în apropierea unei păduri a braţului Borcea l-au depistat pe I.N de 27 ani, domiciliat în localitatea Făcăeni din judeţul Ialomiţa, care transporta cu un atelaj hipo cantitatea de 250 kilograme de fier vechi.
Cel în cauză a declarat faptul că nu deţine documente de provenienţă a fierului vechi, deoarece l-a găsit abandonat pe malul braţului Borcea.
Pe numele I.N. a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 208 şi 209, alin. 1, lit. i din Codul Penal.

Armă albă descoperită în interiorul unui autoturism

În data de 28.01.2011, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit ascunsă, în interiorul unui autoturism cu autorizaţia de circulaţie provizorie expirată, o armă albă disimulată în interiorul unui baston.
Lucrătorii din cadrul S.P.F. Tulcea au verificat pe raza localităţii Tulcea un autoturism marca Renault, condus de B.I. de 33 ani.
Comportamentul şoferului i-a determinat pe poliţiştii de frontieră să controleze amănunţit interiorul autoturismului, prilej de a descoperi ascunsă între scaune o lamă cu două tăişuri, de aproximativ 30 centimetri lungime şi 1,5 centimetri lăţime, care era disimulată în interiorul unui baston.
În urma verificărilor a mai rezultat faptul că autoturismul în cauză avea autorizaţia de circulaţie provizorie expirată din data de 06.01.2012.
Pe numele B.I. a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „port fără drept a obiectelor fabricate sau confecţionate pentru tăiere", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 2, alin. 1, pct. 1 din Legea 61/1991, precum şi de "punere în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat".

Infracţiune pe drumurile publice

În data de 28.01.2012 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au constatat următorul caz sancţionabil de O.U.G. 195/2002 republicată.

Poliţiştii de frontieră au verificat pe comunicaţia Tulcea - Chilia Veche un autoturism marca Ford, condus de H.I. de 42 ani, care avea autorizaţia de circulaţie provizorie pe drumurile publice expirată din data de 27.07.2010.
În urma verificărilor a rezultat faptul că şoferul în cauză nu posedă permis de conducere corespunzător categoriei autoturismului pe care îl conducea.
Pe numele său a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de „conducere pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat sau neînregistrat" şi „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere".

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii