Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:23 22 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pacientii cu cancer cer deblocarea tratamentelor injectabile oncologice

ro

08 Jun, 2011 20:11 1166 Marime text

Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), fac un apel disperat către autorităţi pentru a le reda şansa de a trăi, sansa care le-a fost luată prin decizia CNAS de a bloca accesul pacienţilor la tratamentele care-i mai ţin în viaţă.

Începând cu 1 aprilie, farmaciilor li s-a interzis prin ordin să mai elibereze tratamentele injectabile celor 98000 de pacienţi oncologici deşi autorităţile fuseseră avertizate atât de noi cât si de către medici că acestea nu sunt disponibile în spitale. De atunci majoritatea pacienţilor au întrerupt tratamentele. Viaţa lor este în pericol.

Avem semnale de lipsa a injectabilelor din judetele Tulcea , Calarasi, Iasi, iar in Bucuresti Sp.Militar, Sp.Elias, Euromedic si partial Sp.ColteaSuntem consternaţi de faptul că într-o ţară în care mor oameni bolnavi de cancer înainte de vreme pentru că din cauze financiare nu-şi primesc la timp tratamentele CNAS a cheltuit în 2010 sub 90% din bugetul alocat Programelor Naţionale de Sănătate, cu 2,59% mai puţin decât în 2009.

Înţelegem astăzi, când nici medicii de familie nu ne mai prescriu medicamente compensate, de ce am ajuns în situaţia asta. Şi noi, ca şi ei, am fost minţiţi.

Lipsa de transparenţă, de onestitate şi de compasiune faţă de suferinţele noastre ale decidenţilor din sănătate i-a determinat pe aceştia să impună legi care sfidează realitatea şi drepturile noastre. Deşi autorităţile responsabile ştiu că marea majoritate a spitalelor nu a achiziţionat medicamentele injectabile totuşi refuză să revină asupra asupra greşelii făcute în aprilie şi să redea farmaciilor dreptul de a ne elibera medicamentele de care avem atâta nevoie.

Cerem public Premierului Romaniei, Emil Boc, să intervină şi să ceară Preşedintelui CNAS şi Ministrului Sănătăţii să corecteze imediat această situaţie gravă astfel încât să ne putem procura tratamentele şi din farmaciile cu circuit deschis, până când spitalele vor încheia procedurile de achiziţie publică pentru toate medicamentele injectabile de care avem nevoie.

FABC are in componenta 12 Asociatii regionale si nationale, avand membri peste 32000 de pacienti si apartinatori, si reprezinta interesele tuturor pacientilor cu cancer din Romania.

 

Biroul de presa a FABC,

0723240223

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii