Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salvați Copiii şi VELUX FOUNDATIONS sprijină copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

ro

10 Jun, 2015 21:25 1078 Marime text
București, 10 iunie 2015. Cu sprijinul Velux Foundations, Salvați Copiii România oferă o șansă la protecție și educație copiilor afectați de migrația economică a părinților. Conform statisticilor oficiale, 82.339 de copii din România au părinții plecați la muncă în străinătate.
 
Mai mult, patru din zece dintre aceștia sunt complet lipsiţi de grija părintească, având ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susţinător este plecat. O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au arătat că datele oficiale prezintă doar o parte din dimensiunea fenomenului. Astfel, în 2007, Fundaţia Soros indica, doar în rândul elevilor de gimnaziu, un număr de două ori mai mare decât cel prezentat de autorități - 170.000 elevi. În 2008, un alt studiu estima că la scară naţională existau 350.000 de copii ai căror părinţi emigraseră în străinătate, iar mai mult de o treime dintre aceştia (circa 126.000) erau afectaţi de migraţia ambilor părinţi.
 
Lipsiți de afecțiunea și îndrumarea părinților, copiii rămași acasă în urma plecării acestora la muncă în străinătate se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional, social și educațional. Prin intermediul proiectului Protecție și educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate, prin centre de zi, cu finanțare de la Velux Foundations, Salvați Copiii va oferi suport psihologic, social și educațional pentru cel puțin 1280 de copii aflați în această situație. 16 programe locale, din municipiul București și 13 județe din țară - Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Suceava, Vaslui, Timiș - vor fi dezvoltate.
 
“Este dificil pentru un copil ai cărui părinți sunt plecați la muncă în străinătate să aibă același comportament ca înainte de plecarea acestora. Lipsa lor îl va face să se simtă frustrat și să dezvolte diverse probleme de ordin emoțional, educațional și social. Având ca preocupare constantă protecția copiilor lipsiți de suport parental în urma plecării părinților la muncă în străinătate, prin proiectul lansat astăzi, derulat cu sprijnul financiar al Velux Foundations, vom dezvolta serviciile de suport și consiliere pentru aceștia, precum și o importantă componentă de informare și consiliere pentru părinți și specialiști, privind nevoile copiilor aflați în această situație și obligațiile ce revin părinților la plecarea din țară.” - Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România
 
640 de copii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate și persoanele în grija cărora au rămas/ părinții acestora beneficiază deja de servicii de consiliere și suport în cadrul acestui proiect, în vederea depășirii perioadei de criză pe care o traversează. Conform analizei realizată la începutul lunii martie, peste 58% dintre acești copii au vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani, 17% dintre aceștia au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 29% au mama plecată, iar în cazul a 48% dintre ei, părinții sunt plecați de peste 4 ani.
 
Proiectul Protecție și educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate, prin centre de zi urmărește reducerea impactului negativ al migrației economice a părinților asupra copiilor rămași acasă prin:
 Oferirea de servicii pentru 1.280 de copii și 720 de părinți/ persoane în grija cărora au rămas copiii, în 16 centre de zi;
 Crearea unei linii telefonice Help-Line pentru a oferi consiliere copiilor și persoanelor în grija cărora au rămas aceștia și pentru a-i îndruma către diverse servicii;
 Oferirea de suport pentru aplicarea legislației, identificarea, îndrumarea și oferirea de servicii pentru copii, prin intermediul unui grup național și a unor grupuri locale de lucru;
 Creșterea nivelului de conștientizare asupra liniei telefonice Help-Line, migrației ilegale și obligațiilor legale ale părinților în ceea ce privește migrația pentru muncă, prin intermediul unei platforme online, a unor campanii și evenimente locale și naționale.
 
Proiectul se desfășoară în perioada 1 ianuarie 2015 – 30 septembrie 2017. Valoarea finanțării oferite de Velux Foundations este de 1.333.333 Euro, iar valoarea totală a proiectului, fără TVA, este de 1.358.983 euro. Parteneri în acest proiect sunt Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Inspectorate Școlare Județene și Școli Generale din București și județele vizate.
 
 
Despre Organizația Salvați Copiii
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care, din 1990, militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile - copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.
 
Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri, desfăşurând programe în peste 120 de ţări.
 
------------------------------------------------------------------
Despre THE VELUX FOUNDATIONS
THE VELUX FOUNDATIONS este formată din două fundații non-profit, VILLUM FONDEN și VELUX FONDEN. Printre domeniile noastre de finanțare se numără științele naturale și tehnice, sănătatea și științele umane. De asemenea, susținem cauze sociale, culturale și de mediu în Danemarca și în lume.
 
În 2014, cele două fundații au oferit împreună donații de aproximativ 150 milioane de Euro pentru scopuri non-profit. Ambele fundații au fost create de Villum Kann Rasmussen – fondatorul VELUX și altor companii din grupul VKR, iar misiunea lor este de a aduce aer curat, un mediu mai bun și lumină în viața de zi cu zi a oamenilor.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii