Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:04 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat DIICOT - Luni, 12 Noiembrie 2012

ro

13 Nov, 2012 00:54 1052 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofiţeri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia, au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 17 persoane, doi dintre invinuiti avand calitatea de notar public si unul de functionar in cadrul OCPI Sibiu.

Membrii gruparii au obţinut beneficii financiare substantiale din savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, santaj, camatarie si spalare de bani.

In cauza se efectueaza un numar de 19 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Sibiu si in comuna Selimbar, judetul Sibiu, la locuintele membrilor gruparii, la sediul unei societati comerciale precum si al unui birou notarial.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au identificat 15 parti vatamate, pe care invinuitii le- au împrumutat cu sume de bani in valuta, pentru care au solicitat si incasat dobânzi saptamanale/lunare de 10-50%.

Pentru a-si asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii gruparii au obligat părţile vătămate sa constituie garanţii imobiliare.

Actele erau intocmite in majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre invinuiti, la solicitarea si conform indicatiilor membrilor gruparii si cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura in mod preferential obtinerea certificatelor de carte funciara.

Notarul public primea comisioane substantiale, in schimbul sprijinului acordat membrilor gruparii la inselarea partilor vatamate, cu ocazia semnarii contractelor de imprumut.

Ulterior, invinuitii exercitau violente asupra victimelor, le santajau si le amenintau, pentru a le determina să plătească sumele de bani si dobanzile fixate discretionar de catre membrii gruparii.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala depaseste suma de 1.000.000 Euro.

În sarcina inculpaţilor se reţine săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, santaj, camatarie si spalare de bani, prev de art.215 al.1,3 şi 5 C.pen., art. 194 al.1 C.pen., art. 3 al.1 din Legea nr. 216/2011 si art. 23 al.1 lit.a din Legea nr. 656/2002 .

Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de DOS.

Procurorii D.I.I.C.O.T. vor proceda la audierea unui numar de 30 de persoane, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Facem precizarea că faptele invinuiţilor urmează a fi analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii