Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă DIICOT - 09.09.2014

ro

09 Sep, 2014 14:15 1151 Marime text
    Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime Constanţa (S.C.C.O.P.M.), având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii Constanţa, au declanşat în data de 09 septembrie 2014 acţiunea de destructurare a unei grupări infracţionale specializată în efectuarea de importuri a unor mărfuri generale din China pentru care se foloseau la autoritatea vamală documente comerciale falsificate în scopul diminuării taxelor vamale şi a taxei pe valoarea adăugată.

     Sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa, poliţiştii S.C.C.O.P.M., cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi al Jandarmeriei Române au efectuat astăzi 17 percheziţii la domiciliile membrilor grupării, la sediile sociale ale firmelor implicate cât şi la punctele de lucru din Bucureşti şi Ilfov. Totodată au fost ridicate acte în legătură cu importurile efectuate de la o societate de comisionariat vamal din portul Constanţa Sud-Agigea.

    În urma percheziţiilor au fost ridicate şi sigilate acte privind operaţiunile comerciale derulate, sisteme informatice, sume de bani.

    În cauză se efectuează cercetări faţă de 14 persoane, dintre care 12 cetăţeni de origine arabă şi doi români, toţi domiciliaţi în Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat (art. 367 alin 1 Cod penal), folosirea la autoritatea vamală de acte falsificate (art. 273 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României) şi evaziune fiscală (art. 9 din Legea nr. 241/2005).

    Membrii grupării sunt suspectaţi că în cursul anului 2014 au introdus în România, prin portul Constanţa Sud-Agigea, folosind mai multe societăţi comerciale controlate de către aceştia, peste 150 de containere cu mărfuri generale din China, iar pentru efectuarea formalităţilor vamale de import au folosit la autoritatea vamală competentă facturi falsificate în care valoarea mărfurilor era mult diminuată.

    Mărfurile astfel introduse în România erau comercializate în general în centre comerciale en-gros de pe raza municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov.

    Prin această modalitate membrii grupului sunt suspectaţi că au diminuat substanţial valoarea taxelor vamale aferente importurilor precum şi taxei pe valoarea adăugată, creând bugetului consolidat al statului un prejudiciu estimat peste un milion de euro.

    Zece persoane au fost ridicate în baza mandatelor de aducere emise pe numele lor, urmând a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa.

    Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii