Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lungmetrajul ”Europolis”, in regia lui Cornel Gheorghita, in competitie la Montréal

ro

10 Aug, 2010 18:54 1832 Marime text

Lungmetrajul ”Europolis”, în regia lui Cornel Gheorghiţă, în competiţie la Montréal

10 august 2010

”Europolis”, lungmetrajul de debut al regizorului Cornel Gheorghiţă, a fost selecţionat în competiţia de film de debut a festivalului internaţional de la Montréal, ”Festival des Films du Monde”, festival internaţional de categorie A ce va avea loc în perioada 26 august-6 septembrie. Produs şi regizat de Cornel Gheorghiţă, ”Europolis” îi are în rolurile principale pe Adriana Trandafir şi Áron Dimény.

Povestea filmului: în micul port al Sulinei soseşte o telegramă din Franţa: Luca, pe care toată lumea îl ştia îngropat de mai bine de 50 de ani în cimitirul de la marginea oraşului, tocmai a murit. Sora lui, Magdalena, însoţită de fiul ei, Nae, trebuie să plece în Franţa pentru a lua în primire « moştenirea ». Ajunşi la celălalt capăt al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi îl întâlnesc pe şamanul Ata, prietenul cel bun a lui Luca, care le dezvăluie ultima dorinţă a acestuia înainte să moară. Moartea lui Luca le marchează drumul de întoarcere mai mult decât Magdalena şi Nae şi-ar fi putut închipui.
”De multe ori am fost obligat să cataloghez genul filmului: dramă fantastică? legendă? baladă? mit folcloric? basm?”, spune Cornel Gheorghiţă. ”Nu pot să afirm decât că este o ficţiune. Contrar « modei » de astăzi a cinematografului de autor, (hiper) realist, ”Europolis” nu-şi propune o imitare a realităţii, în nici un caz. Aceasta din urmă constituie doar un punct de plecare către o incursiune imaginativă a sufletului omenesc care, după sfârşitul vieţii sale pe pământ, se-ndreaptă către Judecata de Apoi - aşa cum o regăsim în tradiţia noastră. « Arta nu reproduce vizibilul, ci face vizibil », scria Paul Klee.
Ținând cont de tonalitatea filmului, pe care am dorit-o asemănătoare artei noastre naive populare, m-aş aventura să etichetez acest film: un Eastern Balcanic - încântat de universul fantastic al prozei lui Mircea Eliade”, adaugă regizorul.

Regizor, producător, scenarist, director de imagine, monteur, Cornel Gheorghiţă este de 20 de ani, profesor la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel - Univ. Toulouse II), iar din 2001, la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistiques), în Toulouse. Născut în 1958, la Bacău, Corneliu Gheorghiţă trăieşte în present la Toulouse (Franţa), având cetăţenie româno-franceză. Printre filmele semnate de el până acum se numără documentarele ”Fanfaron Fanfaron”, ”Mascarade” şi scurtmetrajele ”Epava”, ”Ziua începe noaptea”, ”Luna Pork”, ”Say Joe” etc.

”Europolis” a primit premiul HBO/TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind şi printre lungmetrajele premiate în 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent (ECU). Din distribuţie mai fac parte Elena Popa, Dorin Andone, Joseph Otteno, Petrică Nicolae, Adina Cartianu, Ionela Nedelea.

O co-producţie Gheorghiţă srl (România), CINEPAY & TARAFILMS (Franţa) şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Eurimages, Societatea Română de Radiodifuziune, Région Midi-Pyrénées, Région Poitou-Charentes, Dépt. de la Charente Maritime, ESAV Toulouse (Franţa), ”Europolis” porneşte de la scenariul scris de Cornel Gheorghiţă, Adina Dulcu, Loïc Balarac, imaginea fiind semnată de Ovidiu Mărginean. Filmul va intra în circuitul cinematografelor din ţară în noiembrie 2010.
Fondat în 1977, ”Festival des Films du Monde” de la Montréal este unul dintre cele mai cunsocute şi apreciate festivaluri de film, FIAPF (Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film) recunoscându-l ca singurul festival de categorie A din America de Nord, alături de Cannes, Berlin sau Veneţia. Ideea care stă la baza organizării acestui festival este independenţa, atât a festivalului ca instituţie, cât şi a filmelor şi a autorilor promovaţi aici. Cu o selecţie de filme din peste 70 de ţări, Montréal este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din America de Nord ce susţin filmul de autor. Pentru multe nume importante din istoria cinematografului independent, cum ar fi Jean-Jacques Beineix, Alexander Payne, Andrzej Zulawski sau Xavier Beauvois, festivalul a însemnat un loc de lansare. Pentru alţii, ca Jiri Menzel, Jim Sheridan, Carlos Saura, Raul Ruiz, Montréal a însemnat confirmarea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii